Nipte meerderheid voor homohuwelijk in Finland

Helsinki prideFinse homo’s mogen binnenkort trouwen. Met een kleine meerderheid heeft het Finse parlement vandaag ingestemd met het burgerinitiatief om het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht te legaliseren.

Sinds 2002 kunnen homostellen in Finland een wettelijke verbintenis aangaan, maar pas met de legalisering van het homohuwelijk krijgen ze dezelfde rechten als heterostellen. Getrouwde mensen mogen dezelfde achternaam dragen en kinderen adopteren.

Finland is het twaalfde Europese land waar homo’s mogen trouwen. Wereldwijd mag dat nu in achttien landen. 105 parlementsleden stemden voor en 92 tegen.

Voor de stemming hield de centrum-rechtse minister-president Alexander Stubb een pleidooi voor het homohuwelijk: “Finland moet streven om een land te zijn waarin discriminatie niet bestaat en waarin twee volwassenen, ongeacht hun seksuele geaardheid, met elkaar kunnen trouwen”. Tegenstanders benadrukten dat ieder kind recht heeft op een vader en een moeder.

Een parlementaire commissie besloot in februari 2013 dat een wetsvoorstel voor een ‘genderneutraal’ huwelijk niet in behandeling zou worden genomen. Daarop ontstond er een burgerinitiatief om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht. Met de campagne ‘Tahdon2013’ werden meer dan 160.000 handtekeningen verzameld. Thadon is Fins voor ‘Ja, ik wil’. Daardoor werd het parlement gedwongen zich opnieuw over het homohuwelijk te buigen.

Finland is het laatste Scandinavische land dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht.

(Bron: NOS/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: