De wereld van Rop Janze: Manlief in de klerenkast

banner rop janzeLieve roze golfjes

Zoals ik in een eerdere uitzending van De Roze Golf vertelde, toer ik momenteel door het land met een cabaretvoorstelling rondom de thema’s uit het boek Een vlucht regenwulpen.

Deze klassieker van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens de landelijke campagne Nederland Leest.

Vorige week zaterdag trad ik op in de bibliotheek van Deventer. Dit werd in samenwerking met het COC Deventer georganiseerd.

Als ik ergens in het land in een bibliotheek optreed, bestaat het publiek voor 90% uit vrouwen. Mannen komen vaak niet mee naar een voorstelling in de bibliotheek, omdat ze bang zijn dat ze de hele avond tussen de vrouwen zitten. Wat is daar mis mee? Zelf vind ik een zaal vol vrouwen altijd heerlijk. Ze zien er over het algemeen verzorgder uit dan de gemiddelde man. Dus vanaf het podium heb ik altijd een prachtig uitzicht en het ruikt ook nog lekker.

In Deventer waren de mannen in de meerderheid. Begrijp me niet verkeerd, ook daar rook het lekker.

Een vlucht regenwulpen gaat over de hoofdpersoon Maarten. Hij verliest zijn moeder en hij valt voor  Martha, een onbereikbare liefde. Beide dames zijn zo belangrijk in de roman, dat ik in mijn voorstelling niet om Maartens eigen vrouw zijn heen kon.

Zoals u allemaal ongetwijfeld weet, verscheen Maarten ’t Hart regelmatig in het openbaar als vrouw, Maartje ’t Hart. Maarten ’t Hart is hetero maar trad toch als travestie naar buiten. Onder andere op het Boekenbal.

Zijn vrouw Hanneke wilde niets met zijn travestie te maken hebben, en Maarten transformeerde tot Maartje als zijn vrouw niet thuis was of buitenshuis. Bijvoorbeeld bij zijn goede vriendin, schrijfster Mensje van Keulen.

Zij schreef een boek over Maarten en Maartje, getiteld “Geheime dame”. Hierin komt ook aan bod waarom hij het doet. Ik citeer:

 “Ik wil dit gewoon af en toe als troost. Door de euforie verander ik helemaal. Niet alleen die zuinigheid houdt op, ook andere vervelende eigenschappen, de neuroses. Ik kan langer opblijven, ik wil uit ik heb behoefte aan gezelschap, ik wil soms ook roken.”

Maarten is als Maartje inderdaad veel minder zuinig. Hij koopt zijn jurken en pakjes bij Frans Molenaar en schaft voor duizenden guldens een pruik aan van echt mensenhaar.

De meeste mensen koppelen travestie aan homoseksualiteit. Misschien door de draq-queens tijdens de gaypride. Maar dat is een misverstand. Een kleine 5% van alle mannen is travestiet. Daarvan is 87% heteroseksueel. Maar die verkleden zich dus stiekem en gebruiken de kleding van hun eigen vrouw als zij niet thuis is. Misschien is dat de reden dat hun mannen niet meekomen naar de bibliotheek? De vrouw zit in de bibliotheek bij mijn voorstelling, en manlief zit in haar kledingkast. Ik wil natuurlijk niet stoken, maar ik kan geen enkele andere reden verzinnen waarom die mannen niet meekomen.Categorieën:Column, Rop Janze

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: