Regering Botswana mag homo-organisatie niet verbieden

LegabiboDe regering van Botswana mag de homorechtenorganisatie Legabibo niet verbieden. Homoseksualiteit is strafbaar in Botswana, maar er zijn geen wettelijke gronden om de homorechtenorganisatie te verbieden, oordeelde de hoogste rechtbank.Volgens de hoogste rechtbank is een verbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering.

De hoogste rechtbank oordeelde verder dat het geen misdaad is om homo te zijn of verliefd te worden op iemand van hetzelfde geslacht.

Een lagere rechter besloot eerder dat de regering het Legabibo, de Lesbians, Gay and Bisexuala of Botswana, mocht verbieden zich in te schrijven als organisatie bij het Ministerie van Arbeid en Binnenlandse Zaken. Daarop ging de organisatie in beroep.

“Dit is een grote overwinning voor de LGBTI mensen van Botswana”, reageerde Caine Youngsman, coördinator van Legabibo, “We zijn een stap dichter bij de gelijkheid en gerechtigheid die we zoeken. De uitspraak is niet alleen belangrijk voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseks –mensen, maar voor iedereen in ons land die wil dat de onze democratie sterker wordt.”

Legabibo werd in 1998 opgericht, als onderdeel van de Botswana Network on Ethics, Law and HIV/aids en wil als zelfstandige organisatie verder.

In Botswana geldt sinds 2010 een wet die mensen beschermt tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid op het werk. Homoseksualiteit is er strafbaar, maar er zijn nog zelden straffen opgelegd.

(Bron: Legabibo/Holebi Info)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: