Column: Verliefd worden op een jongen of man die al een relatie heeft

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Verliefd worden op een jongen of man die al een relatie heeft.

In Picture Perfect, een film, die door RTL8 als komedie op 13 mei 2014 werd vertoond, speelde een mannelijke ster mee, die op een zeker moment uitriep, dat hij alleen maar opgewonden werd als hij een vrouw kon veroveren die al met een man was getrouwd of in een andersoortige verhouding was verbonden.

Nadat ik de film had gezien, raakte ik in gepeins verzonken. Er doemde een gebeurtenis bij me op die in het verleden had plaatsgevonden.

Ik ontmoette destijds in een bar Falke, ik kende hem. Van hem was bekend dat hij op oudere types viel. Ten opzichte van Falke was ik zo’n oudere. Ik zat aan de bar en de knap uitziende Falke kwam naast me zitten. Het was rustig in de homokit en dat verleidde mijn jonge vriend tot een openhartig verhaal, waar hij overigens nogal meezat.

“Joop, ik moet je iets vertellen, misschien kun je mij raad geven, want waar ik mee zit is een soort van verslaving geworden. Ik val namelijk op oudere mannen, die reeds een relatie hebben.” “Sorry, Falke, ik heb geen relatie.” “Oké, Joop, des te beter want dan kun je mij neutraal van advies dienen, hoop ik.”

Vragend keek ik naar Falke op, die na enige tijd zei: “Als ik maar zie dat een oudere man, tegenwoordig zelfs ook jongeman, een relatie heeft, krijg ik een soort kick. Ik ga me indringend met die relatie bemoeien. Ik ga een van hen, die in die relatie huist, versieren en neem daar mijn plaats in. Ik word van die manier van doen opgewonden, maar ook weleens verdrietig want door mijn binnendringen, heb ik een relatie vernietigd. Het is al zo ver met me, Joop, als ik iemand leuk vind, en ik kom er achter dat hij alleen is, dan knap ik af en dan zet ik mijn verleidingspogingen met hem niet door.”

Ik had met deernis naar Falkes verhaal geluisterd. Maar ja, ik was en ben geen psychiater, ook geen seksuoloog, zoals bijvoorbeeld Goedele Liekens. Als ik Falke al wou helpen, dan kon ik dat in deze niet zelf.

“Falke, dank dat je mij zo in vertrouwen neemt, ik zal dat vertrouwen niet beschamen, maar helaas ik zelf, beste jongen, kan niet veel voor je doen. Ik zie wel dat je het met die verslaving erg moeilijk hebt. Ik kan je wel met nadruk adviseren, zoek psychisch hulp, raadpleeg een psychiater of zoek contact met een seksuologe of met beide. Een van hen of beide zullen je hopelijk kunnen helpen. Stel mijn advies in deze niet uit, want doorgaan met het leven zoals je dat nu leidt, betekent dat je jezelf maar ook je slachtoffers, als ik het zo mag zeggen, diep ongelukkig maken.”

Falke heeft mijn raad aangenomen. Een hele tijd later sprak ik hem weer eens. Hij zei dat het beter met hem ging en dat hij inmiddels iemand had ontmoet, waarvoor hij speciale gevoelens had, een persoon zonder relatie. Kennelijk hadden psychiater en seksuoloog een positieve werking op hem uitgeoefend. Alweer een reden om de psychiatrie en de deskundigheid van een seksuoloog serieus te nemen.

Tja, zo is voor een probleem dat uitzichtloos leek te zijn, toch een oplossing mogelijk geweest, mits men zich maar laat begeleiden door vakkundige mensen en natuurlijk is je persoonlijke inzet om van die voornoemde verslaving af te willen komen uitermate belangrijk.

Tot slot wil ik nog wel zeggen dat bovengenoemde verslavingsvorm niet alleen in homokringen voorkomt, zeker niet, maar ook in de hetero sferen. Als je mensen kent die relaties van anderen kapot maken of trachten dat te doen, probeer dan op hem of haar in te praten, zodat hij of zij zich onder behandeling laat stellen. Help hen die in psychische nood verkeren.

 

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: