Fans houden voetballers in de kast

Kom uit de kastHomoseksualiteit in het Nederlandse profvoetbal is nog steeds een taboe. Dat blijkt uit een onderzoek van spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation.

Nederlandse profvoetballers zien het gedrag van de supporters en de machocultuur als belangrijkste oorzaken voor de homofobie in het Nederlandse betaalde voetbal. Volgens 82 procent van de contractspelers is het daarom heel moeilijk om uit de kast te komen.

399 respondenten

Voor het eerst is dit najaar onder Nederlandse profvoetballers een onderzoek uitgevoerd naar homofobie. Van de 850 profs in ere- en eerste divisie vulden 399 de vragenlijst van de spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation in.

Daaruit blijkt dat 70 procent van de profvoetballers er geen enkel probleem mee heeft als een directe collega uit de kast zou komen. Wel schetst 82 procent van de respondenten dat het in het huidige klimaat ‘heel moeilijk’ is om als homo in de openbaarheid te treden.

Gedrag van de fans

Het gedrag van de fans (57 procent) wordt als belangrijkste reden aangevoerd. Ook de machocultuur in het voetbal (49 procent) en aandacht van landelijke media (32 procent) worden als een struikelblok gezien.

“Het probleem ligt dus niet in de kleedkamer”, stelt Karin Blankenstein van de Blankenstein Foundation, die zich al jaren inzet voor homo-emancipatie in het voetbal. “De clubs zijn nu aan zet. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Engeland en Duitsland, waar veel meer gebeurt op dit gebied.”

“Actieplan moet uit de kast”

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, stelt dat clubs te weinig doen om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Helaas merk ik dat voetbalclubs de deur dichthouden. De clubs doen te weinig, alleen ADO en MVV pakken dit op. Het actieplan dat we al in het amateurvoetbal uitvoeren sinds twee jaar, moet uit de kast, richting het profvoetbal.”

Er wordt wel benadrukt dat het nog altijd de eigen keuze van de voetballers is. “Het is niet zo, wat sommigen denken, dat ik de eerste homo uit de kast wil trekken in Nederland”, zegt Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS). “Het is ook de vraag of iemand in Nederland met het probleem worstelt. Je kunt ook gewoon voetballen en er niet mee zitten.”

 

In Nieuwsuur van dinsdag 4 november 2014 aandacht voor dit onderzoek

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: