Campagne in België om je te laten testen op hiv

Testcampagne België 3In België is een campagne van start gegaan om mannen die seks hebben met mannen te motiveren om zich vroegtijdig en regelmatig te laten testen.

Tijdens het jaarlijkse holebi filmfestival Vlaams Brabant van 5 tot en met 28 november wordt voor elke film een promotiefilmpje getoond met de oproep om zich te laten testen op hiv of een zelftest te doen.

De campagne is een initiatief van het Holebihuis Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid), het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, het Leuvens Aidsreferentiecentrum en het Universitair Ziekenhuis Leuven.

De laatste cijfers wijzen erop dat 1 op 20 homomannen besmet is met HIV, en waarschijnlijk is dit een onderschatting van het eigenlijke aantal. Bovendien kennen 24% van de mannen die homoseksuele contacten hebben hun eigen status niet – en deze groep is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de nieuwe besmettingen.

Mannen wordt aangeraden zich te laten testen na een risicovol sekscontact. Wie minder dan 10 sekspartners per jaar heeft wordt aangeraden om de 6 maanden een test te doen.
Wie meer dan 10 wisselende partners per jaar heeft , seks heeft onder invloed van drugs of alcohol, recent een SOA-diagnose heeft gehad, of onbeschermde anale seks heeft gehad wordt aangeraden elke 3 maanden een test te doen.

Voor wie dat wil is een zelftestkit beschikbaar, die gratis te bestellen is.

De provincie Vlaams-Brabant en Holebihuis Vlaams-Brabant willen ervoor zorgen dat meer mensen zich regelmatig laten testen en bieden de hiv-test kosteloos aan.

 

(Bron: Holeboi.info)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: