Geen nieuwe weigerambtenaren meer

weigerambtenaarGemeenten mogen vanaf vandaag, zaterdag 1 november, geen nieuwe weigerambtenaren meer aannemen. In juni werd een wetsvoorstel van D66 aangenomen door de Eerste Kamer; de wet treedt vandaag in werking.

Het COC voerde sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht 13 jaar actie tegen weigerambtenaren, ambtenaren van de burgerlijke stand die om religieuze redenen weigeren homostellen te trouwen.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven’. “Of je nu homo, hetero, lesbisch of biseksueel bent, als je trouwt moet je kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert”, aldus Ineke.

Het COC schat dat er in Nederland 87 weigerambtenaren zijn in 48 gemeenten.

Uitsterven

De wet verbiedt gemeenten om nieuwe weigerambtenaren in dienst te nemen. Ook geeft het gemeenten de mogelijkheid, maar niet de plicht, om zittende weigerambtenaren te ontslaan of een andere baan aan te bieden. Uitgangspunt is dat het fenomeen weigerambtenaar door het wetsvoorstel ‘uitsterft’.

Het voorstel biedt dus geen oplossing voor álle ‘zittende’ weigerambtenaren. Het COC heeft daar wel steeds op aangedrongen. Het COC wil nog altijd dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken ook een oplossing zoekt voor de kwestie van de zittende weigerambtenaren.

Enkele feit constructie

Afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar maakt onderdeel uit van COC’s Roze Stembusakkoord uit 2012. Negen politieke partijen beloofden daarin om vijf langslepende LHBT-kwesties op te lossen. Vier van de vijf kwesties zijn nu geregeld: de weigerambtenaar, lesbisch ouderschap, de transgenderwet en verplichte voorlichting. De Senaat moet nog beslissen over afschaffing van de enkele-feitconstructie.

Foto: COC voert actie tegen de weigerambtenaar tijdens de Canal Pride in Amsterdam in 2011

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: