HRW brengt geweld tegen homo’s in Jamaica in kaart

Geweld homo's Jamaica“Ik werd aangevallen door 30 man met messen, stokken en machetes. Na twintig minuten greep de politie pas in: ze stopten me in hun politiebusje. Maar daar werd ik geboeid en ook de agenten begonnen te slaan.”

Het is één van de verhalen van de 71 slachtoffers van homodiscriminatie of – geweld, opgetekend door Human Right Watch. De verhalen zijn gebundeld in het rapport “Not safe at Home” dat dinsdag verscheen.

“Battyman”

Zo vertelt ‘Bryan’, een homoseksuele dakloze man, dat hij naar de politie stapte nadat bouwvakkers hem achterna zaten. Maar toen hij zijn aanklacht wilde ondertekenen, mocht hij de pen van de politie niet gebruiken. “Jij bent een battyman”, dat is Jamaicaanse slang voor ‘homo’. “En we willen niet dat een battyman aan onze spullen zit.”

“Ik steek je huis in de fik”

De Jamaicaanse Yvonne Artis Cunningham vluchtte in 2011 naar Nederland met de vrouw die nu haar echtgenote is. “Het probleem is de wet, de ‘buggery law’, tegen anale seks en homoseksueel contact. Die is er al sinds de koloniale tijd en maakt het leven onmogelijk voor homo’s en lesbiennes in Jamaica.”

Voor Yvonne werd het niet meer veilig toen ze openlijk uit de kast kwam. “Ik woonde in een veilige buurt en hielp homoseksuelen en lesbiennes die aangevallen waren. Hoewel ik wist dat het gevaarlijk was, ben ik toen in een reclamespotje verschenen voor homotolerantie. Maar vanaf dat moment wist iedereen dus ook dat ik lesbisch was. Toen kwam een man naar mijn buurvrouw toe om te zeggen dat hij mijn huis zou afbranden. Mijn zoon is agent; hij zorgde er met mijn baas voor dat ik altijd beveiligd was en dus niet vermoord zou worden.”

Hij zei: “Als ik weer kom tanken, maak ik je dood.”

De maat was vol toen ook haar vriendin werd bedreigd. “Mijn vrouw werkte als pompbediende en kleedde zich vrij mannelijk. Een keer kwam een man binnen en die zei: ‘Als ik hier de volgende keer ben om te tanken en jij bent hier ook, dan schiet ik je dood.’ Toen zei ik: ‘Schat, we gaan naar Nederland.’ We hebben onze spullen gepakt en zijn hierheen gekomen.”

Bonnetjes

Yvonne zegt ook dat de Jamaicaanse politie vaak discrimineert. “Als je aangifte doet, word je uitgescholden of je getuigenis wordt weggegooid. Daarom raden we homo’s en lesbiennes nu aan om na een aangifte een bonnetje te vragen. Dan heb je in ieder geval bewijs.”

Met haar familie in Jamaica heeft Yvonne nog wel contact. “Voor zijn collega’s houdt mijn zoon geheim dat ik lesbienne ben. Mijn kinderen en kleinkinderen accepteren me gelukkig wel, ik spreek ze elke dag via Skype.” Maar terug gaan naar Jamaica is voor haar niet mogelijk. “Het is daar veel te gevaarlijk door de wet. Daar gaat het rapport van de Human Right Watch niks aan veranderen.”

Homo’s voor de rechter

Niet alleen in Jamaica hebben homo’s en lesbiennes het zwaar. In Egypte sporen agenten homo’s op via Grindr en in Uganda moesten ze levenslang de cel in, tot die wet werd in augustus ongeldig werd verklaard. Een Britse man werd begin oktober opgepakt in Marokko, omdat hij homo is. Hij zou daar vier maanden de cel in moeten.

In deze landen is homoseksualiteit nog altijd verboden:

Landen met homoverbod

 

(Bron: HRW/NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: