Rooms-Katholieke Kerk niet milder over homo’s

bisschoppensynodeDe aardverschuiving binnen de Rooms-Katholieke Kerk, waarover eerder deze week werd gespeculeerd, is er niet gekomen. De Kerk blijft tegen homoseksualiteit, ongehuwd samenwonen en mensen die willen hertrouwen.

De standpunten van de Kerk lijken zelfs strenger te zijn geworden, in plaats van afgezwakt te zijn. Dat is de uitkomst van een buitengewone vergadering -een synode- in Rome.

Over homoseksualiteit zei de synode dat er “absoluut geen reden is om homoseksuele relaties ook maar op enigerlei wijze te zien als gelijk of in de verste verte in overeenstemming met Gods plan voor huwelijk en familie”.

Tussenrapport

In een tussenrapport leek het erop dat het Vaticaan milder zou worden over homo’s. Er werd geschreven dat homo’s “talenten en kwaliteiten” hebben, die de Rooms-Katholieke Kerk zou kunnen accepteren. Ook zouden “de positieve aspecten” van homorelaties erkend moeten worden.

Maar 118 van de 250 aanwezige bisschoppen stemden tegen, 62 voor. Toch wint het pleidooi van de paus voor meer genade en mededogen langzaam terrein, constateert Vaticaandeskundige Andrea Vreede. Belangrijke thema’s, zoals het afwijzen van homoseksualiteit, kregen bij de stemming geen tweederde meerderheid.

Nadenken

“We zijn teruggegaan naar de oude boodschap van de Kerk, maar toch zit er een verschuiving in”, aldus Vreede. Volgens haar is het paus Franciscus in een toespraak na afloop van de synode gelukt om de rijen weer te sluiten en ruziënde bisschoppen bij elkaar te brengen.

Onder de deelnemers aan de synode heerst grote verdeeldheid. Een groep bisschoppen onder leiding van de Amerikaanse kardinaal Burke wil het liefst ophouden met de discussie, terwijl de progressieve stroming onder aanvoering van de Duitse kardinaal Kasper een oplossing wil zoeken.

In oktober 2015 komen alle bisschoppen naar Rome om verder te praten.

“Zwaar teleurgesteld”

Homobelangenvereniging COC is “zwaar teleurgesteld” over de geformuleerde standpunten. “De deur stond op een kier, maar lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Het COC is wel blij dat de bisschoppen stellen dat homoseksuelen niet “onterecht gediscrimineerd mogen worden en dat ze met respect en vriendelijkheid tegemoet moeten worden getreden”.

Ineke ziet nog een kleine verbetering. Volgens haar lijkt de toon van de paus milder. En ze noemt het “op zich positief” dat de kerk praat over een betere benadering van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders.

Ook is ze blij dat er in toenemende mate bisschoppen en kardinalen zijn die meer ruimte zien voor homo-acceptatie.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: