Burgemeesters Italië schrijven uit protest homostellen in

Ignazio MarinoDe burgemeester van Rome heeft zaterdag 16 homoseksuele stellen ingeschreven in bij de burgerlijke stand. De stellen waren in het buitenland getrouwd. De minister van Binnenlandse Zaken maakte eerder bekend deze huwelijken niet te erkennen.

Ook in zes andere grote Italiaanse steden lapten burgemeesters de regels van Binnenlandse Zaken aan hun laars. Ook zij schreven homostellen in. Met deze actie willen ze meer druk uitoefenen op de Italiaanse regering om met een wetswijziging te komen om homo’s gelijke rechten te geven.

“Het is essentieel dat een burgemeester opkomt voor de rechten van alle mensen”, zei burgemeester Ignazzio Marino na het inschrijven van de stellen. Hij werd zaterdagochtend met een staande ovatie en luid applaus verwelkomd in het stadhuis op het Capitool in Rome, meldt de Belgische omroep VRT. “Vandaag is het voor ons allemaal een speciale dag, maar we moeten nog een lange weg afleggen vooraleer dit een normale dag wordt”, zei de burgemeester van Rome.

De minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, liet weten dat de handtekening van de burgemeesters geen waarde heeft.

In Rome waren extra veiligheidsmaatregelen genomen, omdat er tegenstanders uit conservatieve hoek werden verwacht. Een delegatie van de rechtse beweging Forza Italia stond er volgens RaiNews met een spandoek waarop de boodschap “Marino de familiefoob” stond.

Ook binnen de Italiaanse regering zijn er heel wat tegenstanders van het homohuwelijk, vooral uit katholieke hoek. De Italiaanse premier Matteo Renzi wil een samenlevingscontract naar Duits model in voeren, maar het is maar de vraag of hij de tegenstanders in zijn coalitie kan overtuigen.

(Bron: VRT/RozeGolf / Foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: