Eijk: standpunt RK Kerk over homo’s verandert niet

kardinaal eijkWie hooggespannen verwachtingen had over veranderende standpunten van de Rooms-Katholieke Kerk over homoseksualiteit of echtscheiding komt waarschijnlijk bedrogen uit.

De aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, zegt in een gesprek met correspondent Rop Zoutberg niet te geloven dat de leer van de kerk zal veranderen.

Eijk is in Rome voor de synode over kerk en familie. Na twee weken overleg presenteren de bisschoppen dit weekend hun einddocument. Dat is een aanzet voor een grote, tweede synode, die volgend jaar wordt gehouden.

Homo’s

Maandag werd een tussenrapport gepresenteerd waarin stond dat de Rooms-Katholieke Kerk homo’s zou kunnen accepteren en de “positieve aspecten” van homorelaties erkent.

Volgens Eijk ging het niet om een meerderheidsstandpunt, “maar om een verslag van wat er is gezegd tijdens de debatten in de eerste week van de synode. Ik denk dat uw kin op uw borst zou zakken van verbazing als de kerk haar leer zou veranderen”, aldus Eijk.

Toegankelijk

Hij voegt eraan toe dat de synode niet primair gaat over de leer van de kerk, maar over het huwelijk en gezin. “De vraag die wij ons hierin stellen is: hoe kunnen wij de leer van de kerk op een toegankelijke wijze doorgeven aan mensen van deze tijd.”

Pas na de tweede grote synode van volgend jaar verwacht Eijk “het slotstuk” van de paus.

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: