Column: Grindr in vergelijking met de vroegere goudcentrales

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer Grindr in vergelijking met de vroegere goudcentrales

Volgens Wikipedia is Grindr een geosociale applicatie ( App )voor smartphones, is bedoeld om homoseksuele mannen met elkaar in contact te brengen. Geosociaal staat voor een soort van sociale networking. Thuis door middel van geolocatie kunnen gebruikers van Grindr zien welke mannen en jongens zich in de naaste omgeving bevinden. Dat geschiedt door middel van het aanklikken van profielfoto’s. De foto verschijnt tezamen met een kort profiel en dan is er een mogelijkheid om te chatten, foto te versturen en vervolgens afspraakjes te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld vanuit thuis contact zoeken.

Een goudcentrale is een veredelde benaming voor waterbak en pisbak en bevond zich diep in de vorige eeuw in parken, plantsoentjes en dergelijke en waren geliefd bij de homo’s. Veelal of soms maakten de bezoekers van deze plantsoentjes en parken en zo meer GEEN gebruik van de bakken. Meestal stonden op een ontmoetingsplek banken waar op de jongens en de mannen konden plaatsnemen en gezellig met elkaar konden babbelen. Soms toch wel, als een man of leuke jongen de bak opging; dan stond iemand van de bankzitters op om de jongen of man, die de bak bezocht, achterna te gaan om te kijken of er wat te versieren viel. In vroegere blogs heb ik deze situatie al eens beschreven. In deze column gaat het mij vooral om de vergelijking Grindr en goudcentrales. Welke van de twee prefereert men?

Er zijn homo’s die zeggen dat ‘bakken lopen’ eigenlijk veel leuker was dan tegenwoordig achter je smartphone met een man of jongen contact zoeken. Weet je, veel bakkenlopers kenden elkaar en dat schiep een band. Ik denk dat het laatste bij Grindr minder het geval is, want je zit toch maar in je eentje achter de smartphone.

Wat het versieren en het zoeken naar een relatie betreft: Ik heb in het verleden jongens en mannen gesproken, waarvan sommigen zeiden dat ze het bakken lopen vooral zagen als een geil avontuur, maar anderen zeiden dat ze wel degelijk uit waren op een relatie. De avontuurlijke mannen en jongens pochten over de grootte van penissen, die ze aan het goudcentralefront hadden gezien. De verhalen van de bakkenlopers waren soms net zo sterk als in de noemer Visserslatijn. Vissers die met andere vissers pochen over de grote vissen die ze hebben gevangen, terwijl het in feite niet veel voorstelde. Was dat met die penissen ook zo? Wellicht.

Wat het versieren in de Grindr-sfeer betreft daarvan moet ik zeggen: Ik weet wat dat betreft niets uit eigen ervaring. Als iemand mij nog ’s een smartphone cadeau doet, ga ik toch ’s op Grindr kijken. Het meeste over Grindr weet ik uit verhalen te lezen in tijdschriften en dergelijke. Er is met Grindr ook veel avontuur en opwinding te beleven. Een nadeel van deze smartphone is wel dat het verslavend kan werken. Ik heb gehoord dat sommige jongens tot diep in de nacht met Grindr bezig zijn, maar ja in zekere zin was dat bij de goudcentrales soms ook zo. In de kleine uurtjes kon het rondom een goudcentrale bijzonder gezellig worden.

Nogmaals een nadeel van die goudcentrales in vergelijking met Grindr was en is natuurlijk ook dat men afhankelijk was van de weerstoestand. Als het regende, bleef je liever thuis. Daarentegen kun je thuis met Grindr het hele jaar door contact maken.

Ik zou tegen jou, die mijn column leest, willen zeggen: doe voorzichtig als je op seksavontuurtjes uit bent. Doe vooral alles safe. Je kent het bestaan van condoom, maak er gebruik van. Ben je overigens echt uit op een langdurige relatie neem dan de tijd om iemand goed te leren kennen, kijk naar de verschillen tussen jou en hem. Hoe is zijn niveau, zijn karakter, hebben jullie raakvlakken?

Ik wens je met dit vaderlijk advies succes met Grindr en als er ergens nog een goudcentrale te vinden is, wens ik je ook daarmee al datgene wat je zoekt en veel geluk toe.Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: