Gedenkplaat in Luik voor vermoorde homo

Ihsane JarfiIn Luik is een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de 32 jarige Ihsane Jarfi. Hij wordt in België beschouwd als eerste slachtoffer van homofoob geweld.

Jarfi werd sinds 22 april 2012 vermist; op 3 mei vonden wandelaars zijn levenloze lichaam. Hij bleek te zijn ontvoerd en vermoord

De gedenkplaat hangt naast de uitgang van homo café ‘Open Bar’ aan de Rue des Mineurs, waar Ihsane Jarfi het laatst gezien is.

“De herinnering aan Ihsane leeft in ons, elke dag”, zei Ihsanes vader, Hassan Jarfi. “En vooral vandaag … Deze plaat zal mensen eraan herinneren dat op deze plek iemand werd ontvoerd en vermoord. Het is in zekere zin een uitnodiging om te strijden tegen iedere vorm van homofobie.”

Bernard Thiry, voorzitter van de Fondation Ihsane Jarfi, zei: “We wilden een extreem eenvoudige plaat met de kleuren van de seksuele gemeenschap waarvan Ihsane deel uitmaakte.”

Op de plaat is een gestileerde regenboogvlag te zien met de datum waarop Ihsane het slachtoffer werd van de eerste gekende homofobe moord in België.

De vader van Jarfi emigreerde in de jaren 70 van Marokko naar Luik, de familie kreeg soms te maken met beledigingen over de geaardheid van hun zoon, maar vader en de rest van het gezin kwamen altijd op voor Ihsane, het gezin stond bekend als erg open. De vier verdachten van de moord op Ihsane Jarfi werden in januari van dit jaar voor het hof van assisen gebracht maar de zaak werd toen uitgesteld. Normaal gezien zou de zaak nu opnieuw voorkomen voor het hof van assisen op 17 november van dit jaar.

 

(Bron: Holebi info)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: