Italië erkent homohuwelijken niet

Angelino AlfanoIn het buitenland gesloten homohuwelijken zijn in Italië niet geldig. Minister Angelino Alfano van Binnenlandse Zaken stuurt daarover dinsdag een brief naar alle Italiaanse gemeenten.

Volgens Alfano zijn huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in strijd met de Italiaanse wet. De minister reageert daarmee op burgemeesters van verschillende Italiaanse steden die in het buitenland gesloten homohuwelijken officiëel registreren.

Burgerlijke stand

Vorige maand besloten de gemeenteraden van Reggio Emilia en Bologna dat buitenlandse homoparen hun huwelijk konden registreren bij de burgerlijke stand. Inmiddels is een aantal paren opgenomen in het huwelijksregister. De gemeenteraad van Milaan heeft burgemeester Giuliana Pisapia gisteren gevraagd hetzelfde te doen.

Alfano wil dat de namen geschrapt worden. “Italië kent het homohuwelijk niet. Als de burgemeesters de namen niet verwijderen dan zal de Italiaanse staat de registraties ongeldig verklaren.”

Handtekening

Burgemeester Virginio Merola van Bologna heeft al aangegeven dat hij geen gehoor zal geven aan de oproep van de minister. “Als zij die akten van inschrijving ongeldig willen verklaren, doen zij dat maar. Ik trek mijn handtekening niet in”, zei Merola. “Laat ze het maar doen, maar niet in naam van Bologna. Ik gehoorzaam niet.”

Rechtbank

Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank in Grosseto dat ambtenaren in die stad het huwelijk in te schrijven van twee mannen die in het buitenland waren getrouwd.

 

(NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: