Gay Pride Belgrado wordt bewaakt door duizenden agenten

Gay Pride BelgradoDuizenden politieagenten zijn zondag in Belgrado op de been om de deelnemers van de Gay Pride in de hoofdstad van Servie te beschermen. Dat melden Servische media.

De afgelopen drie jaar werd het houden van een Gay Pride verboden, nadat de parade in 2010 volledig uit de hand liep.

Ook vandaag wordt gevreesd voor een grote confrontatie tussen deelnemers van de gay-pride en anti-homo demonstranten.

Zaterdag was het ook al onrustig in de stad. Naar schatting vijfduizend mensen demonstreerden tegen de Gay Pride. Deze demonstratie was een initiatief van een christelijke anti-homo groepering.

Hun leider riep op om ook tijdens de gay-pride op zondag te demonstreren. De demonstraties van deze groepering zijn illegaal. De president van Servië heeft een demonstratieverbod verkondigd. Deze geldt 48 uur voorafgaande aan de gay-pride. De anti-homo demonstratie van zaterdag werd door de politie beëindigd. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. Wel werden agenten bekogeld met lege flessen.

Het verbieden van de parade leidde de afgelopen jaren tot spanningen met de Europese Unie, waarmee Servië onderhandelt over toetreding. Minister van Buitenlandse Zaken belgadro 2014Timmermans noemde het verbod van vorig jaar “een gemiste kans”.

 

 

Zeker omdat Servië ook al niet meedoet aan de EU-sancties tegen Rusland, is de regering er veel aan gelegen om vandaag een pro-westers gezicht te laten zien. EU-landen, Nederland voorop, hebben hard gelobbyd om deze pride te laten doorgaan.

 

(Bron: NOS/Roze Golf, foto boven: start Gay Pride (Twitter), foto onder: politie bij demonstratie zaterdagavond (Kurir))Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: