Gay Pride Belgrado verloopt realtief rustig

Gay Pride Belgrado 02Voor het eerst in vier jaar hebben Servische homoseksuelen zondag een officiële Gay Pride gehouden. Het evenement werd beveiligd door duizenden politieagenten.

Deelnemers waren daarom nerveus. “Natuurlijk ben ik bang”, zei een jongeman tegen NOS-correspondent Joost van Egmond,  “Maar ik vind het belangrijk om deze demonstratie te steunen.”

De angst voorbij

Die angst is Sprega Balunovic wel voorbij: “Je leert ermee leven.” Ze woont als etnische Albanese al decennia in Belgrado en weet wat het is om gediscrimineerd te worden. Met haar zoon liep ze daarom mee om deze andere minderheid een hart onder de riem te steken. “Ik vind dat normaal. We zijn allemaal anders.”

Bij de vorige Gay Pride in 2010, probeerden duizenden relschoppers het politiekordon rond de demonstratie te doorbreken. Zeker honderd politieagenten raakten gewond bij die gevechten.

Onrustig

Ook deze keer was het hier en daar onrustig. Groepjes jongeren liepen door de stad en riepen bedreigende leuzen, maar grote incidenten bleven tijdens de parade uit. Rond 14.00 uur konden alle deelnemers vertrekken.

De Servische televisiezender B92 meldt dat het gebouw waar de zender zit, is belaagd door ongeveer dertig hooligans. Er zouden rookgranaten en fakkels naar de politie bij de ingang van het gebouw zijn gegooid. Een aantal agenten moest met verwondingen naar het ziekenhuis.

Gisteravond werd er in de stad een tegendemonstratie gehouden. Dat protest verliep zonder grote incidenten, maar groepen jongeren scandeerden wel dreigende leuzen tegen homoseksuelen.

Toetreding EU

Onder de naar schatting duizend deelnemers aan de Gay Pride waren buitenlandse vertegenwoordigers. EU-landen hebben hard gelobbyd voor deze Pride, die volgens hen een kans voor Servië is om te laten zien dat het de Europese waarden deelt. Servië onderhandelt over toetreding tot de EU.

Eén van de sprekers was de Nederlandse ambassadeur in Belgrado, Laurent Stokvis. Nederland was één van de landen die zich sterk hebben gemaakt voor de Pride en Stokvis verzekerde dat het land dat zal blijven doen. “U kunt op ons rekenen.”

Discriminatie

De Pride maakt onder homoseksuelen in Servië gemengde gevoelens los. Veel mensen zien niet in hoe het hun positie verbetert, zegt Lazar Pavlovic van de Gay Straight Alliance. Ze vrezen zelfs dat de discriminatie er groter door wordt.

Toch steunt hij het evenement van harte. “Het is één van de manieren om de rechten van de gemeenschap te ondersteunen.”

“Ik wil dat mensen ons begrijpen”, zei een deelnemer. “Dat we gewone mensen zijn met dezelfde problemen als iedereen. En dat kan alleen als we ons laten zien.”

huwelijk BelgradoEr werd een grote tegendemonstratie verwacht tijdens de Gay Pride, maar die bleef uit. De groep anti-homo demonstranten bleek met vijftig personen veel kleiner dan verwacht. Zeven anti-homo demonstranten zijn aangehouden. Veel mensen zaten tijdens de Gay Pride in de kerk. Door een van de kerken werd op een eigen manier tegen de pride gedemonstreerd. Op straat voor het kerkgebouw werd er demonstratief een huwelijk voltrokken tussen een man een vrouw.

 

(Bron: NOS, Roze Golf foto’s: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: