D66 pleit voor onderzoek naar zelfmoord onder homojongeren

hand in hand homoD66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid in haar actieplan om zelfmoord te voorkomen, specifiek aandacht besteedt aan de hoge zelfmoordcijfers onder lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren.

Het kabinet werkt aan een landelijke agenda suïcidepreventie, maar daarin staat niets over LHBT jongeren. Dijkstra: “Uit onderzoek blijkt dat de zelfmoordcijfers onder deze jongeren tot vijf keer hoger liggen dan onder heterojongeren. Onderzoek toont daarbij aan dat er een direct verband is met ‘homopesten’. Ik maak me hier grote zorgen over.”

Het aantal zelfdodingen in de periode van 2008 tot 2012 is met zo’n 20% is gestegen. In 2012 waren dat er 1753, waarvan 51 onder jongeren (jonger dan 20 jaar). “We zijn blij dat het kabinet voor een brede aanpak van suïcide preventie kiest, maar de huidige aanpak heeft geen oog voor bepaalde groepen jongeren die meer steun nodig hebben. Voor preventie van suïcide onder jongeren is wetenschappelijk onderzoek naar die groep belangrijk. Op dit moment staan er beperkingen in de wet die onderzoek blokkeren, ik vraag de minister om snel deze belemmeringen weg te nemen en met een oplossing hiervoor te komen,” aldus Dijkstra.

Doodsoorzaak nummer 2

Zelfmoord is onder mensen tussen de 15 en 29 jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 2, na verkeersongevallen. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de organisatie moet de wereld veel meer doen om het aantal zelfdodingen te verminderen.

Jaarlijks plegen volgens de WHO 800.000 mensen op de wereld zelfmoord. Nog veel meer mensen doen een zelfmoordpoging. Het aantal zelfdodingen is sinds 2000 wel gedaald met negen procent.

Hoog aantal homoseksuelen

Opmerkelijk is dat homoseksuele jongeren veel vaker zelfmoord plegen dan heteroseksuelen. “Jongeren blijven jaren in de kast omdat er negativiteit aan het homo-zijn kleeft”, zegt Geert-Jan Edelenbosch van het COC. “Ze willen net als alle anderen zijn. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Daardoor is het lastig om mensen te helpen die ermee zitten.”

Het COC dringt aan op het trainen van professionals uit de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg in het herkennen en aanpakken van de problemen van LHBT-jongeren. Ook pleit de belangenorganisatie voor een veiliger klimaat voor LHBT’s op school en vraagt het COC ouders om hun LHBT-kinderen te steunen en alert te zijn op problemen.

Om LHBT-jongeren die niet goed in hun vel zitten te steunen, ontwikkelde het COC in samenwerking met kenniscentrum Movisie en met steun van het ministerie van OCW de website iedereen is anders. Jongeren die in actie willen komen tegen homo-, bi- en transfobie op school kunnen met steun van het COC een Gay-Straight Alliance opzetten.

Hulp

Voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten is er de site 113online.nl

 

(Bron: D66/NOS/COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: