Straatsburg: de stad met een kopie van de Parijse Nortre Dame

RG 06 Parade door oude stad In de maanden mei tot en met juli wordt de Marche de Fierté gehouden in diverse steden in Frankrijk. De mars van de trots wordt ook wel de Marche de la Visibilité genoemd, de mars van de zichtbaarheid. De Roze Golf was bij de tiende mars in Straatsburg en omdat we er toch waren bezochten we de oude stad.

Vele duizenden homo’s. lesbo’s, bi’s en transgenders liepen mee met de mars. Ze zochten zich een weg door de oude stad. Langs de kant stonden de toeschouwers rijen dik. Start- en eindpunt was het park voor het gebouw van de universiteit van Straatsburg aan de rand van het oude centrum In het park stonden kraampjes van diverse homobelangenorganisaties.

RG 01 ValentinValentin is één van de deelnemers aan de mars. Hij is homo en is er trots op en iedereen mag het weten. Hij wil opvallen en provoceren en daarom is hij gekleed in een vlinderdas en een string en loopt hij op laarzen met hoge hakken. “Soms moet je een beetje provoceren, anders zien ze je niet”.

RG 02 Moeder met kindOok loopt er een moeder mee met een klein kind op de schouders. Ze is 100 procent hetero; haar man loopt ook mee met haar andere kind op de schouders. Ze vindt het belangrijk om vandaag in de stad te zijn, om een statement te maken. Het maakt niet uit of je homo of hetero of wat dan ook bent en dat wil ze haar kinderen meegeven.

RG 04 La StationStraatsburg heeft een nieuw centrum voor homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders: La Station. Het centrum heeft een regionale uitstraling voor de hele Elzas. Er zijn tal van verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van homo’s en de acceptatie van homoseksualiteit, maar een overkoepelende vereniging was er nog niet. La Station is het centrum waar alles samenkomt en iedereen alles te weten kan komen rond het thema homoseksualiteit.

RG 11 Detail kathedraalAls je in Straatsburg bent is het goed om het oude centrum bezoeken. De kathedraal is het meest beeldbepalende gebouw van de stad. Hoog steekt de toren boven de stad uit. Als je de toren wegdenkt en je staat aan de rijk gedecoreerde oostkant van de kathedraal, dan sta je naar een gebouw te kijken dat als twee druppels water lijkt op de Notre Dame van Parijs. De kerk is opgetrokken uit een bijzondere rode steen uit de Vogezen. De toren zelf is van gewapend beton en stamt uit het begin van de 20ste eeuw.

In de kerk valt het orgel op, dat in de 14de eeuw werd gebouwd. Het orgel werd in de 18de eeuw uitgebreid. Het orgel heeft drie beelden die kunnen bewegen als de organist de pedalen bedient. Links van het orgel een trompettist, in het midden een leeuw die zijn bek kan opensperren en rechts de beeltenis van een bakker. In de 15de eeuw werden er moppen verteld tijdens de preek en de moppentapper kroop dan in het beeld van de bakker. En als je toch naar boven kijkt in de kathedraal kijk dan ook naar de gebrandschilderde ramen rondom. De oudste stammen uit de 13de eeuw en zijn de oudste van Frankrijk. In de ramen zijn de keizers van het Romijnse rijk afgebeeld.

Chambre de Commerce 01In de Rue des Serruriers, de Slotenmakersstraat, vind je op nummer 29 een prachtig pand waar Mozart ooit een concert gaf: het gebouw van de kamer van Koophandel. Die zaal waar Mozart speelde, is tegenwoordig te huur voor feesten en partijen. De gevel van het pand in Rococo-stijl is bijzonder: naast de centrale entree zijn aan beide kanten op elke verdieping twee ramen en boven die ramen zijn hoofden afgebeeld. Op de begane grond stellen de vier hoofden de jaargetijden voor en op de eerste verdieping stellen ze vier continenten voor: Europa, Azië, Afrika en Amerika. Dit pand is één van de vele prachtige panden die je kunt vinden in de oude binnenstad.

De wijk La Petite France is één van de oudste wijken van Straatsburg. Veel vakwerkhuizen en straatjes met kinderkopjes. Tegenwoordig zijn er veel restaurants te vinden met aangename terrassen, vroeger stond hier het ziekenhuis waar de Franse soldaten werden verpleegd die terugkwamen van het front en leden aan syfilis. RG 15 Dak in wijk Le Petit FranceStraatsburg was toen nog Duits en syfilis werd de Franse ziekte genoemd. Later werd de wijk het domein van leerlooiers. In het water van de Ill (spreek uit: iel) werden de huiden gewassen en de huiden werden te drogen gehangen op de zolders van de huizen. Verder stonden er vier watermolens die werden aangedreven door het woest stromende water van de Ill. De molens verloren hun functie in de 18de eeuw en werden afgebroken. Diverse watergangen herinneren aan de tijd dat de molens er nog stonden.

Meer over Straatsburg is te horen in de Roze Golf van 17 juli 2011.

Foto’s: Wim Eeftink

Kijk voor meer informatie op:

http://www.tourisme-alsace.com/nl  Chambre de Commerce 02 RG 13 Het water van de Ill RG 12 Raam kathedraal RG 11 Detail kathedraalStraatsburg Gay pride universiteitsterrein

www.mijnfrankrijkgids.nl

 

RG 16 Straat in Le Petit FranceRG 10 eindpunt bij de universiteit RG 08 Deelnemer aan de parde RG 07 Is mijn bloed homoRG 03 Bi et frereRG 14 Blik op de troren van de kathedraalCategorieën:Reisverhalen

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: