Burgemeester Berlijn stapt op

WowereitBurgemeester Klaus Wowereit van Berlijn treedt af. Na dertien jaar wil de sociaal-democraat en stap terugdoen, zo heeft hij dinsdag bekend gemaakt.

Klaus Wowereit maakte vlak voor zijn aantreden bekend dat hij homo is,. Hij deed dat tijdens een rede voor het SPD-partijcongres in 2001 met de oneliner: ‘Ich bin schwul – und das ist auch gut so.’ (Ik ben homo – en dat is ook goed zo.). Het maakte hem populair. Wowereit was de eerste Duitse politicus de uitkwam voor zijn homoseksualiteit en kreeg daarvoor veel lof, ook buiten de hoofdstad.

Het vertrek van Wowereit is voor vriend en vijand een verrassing. Zelfs partijgenoten van de SPD waren niet vooraf geïnformeerd.

De 60-jarige burgemeester blijft tot 11 december op zijn post. Dan kiest de Berlijnse gemeenteraad een opvolger. Wowereit kan de feestelijkheden op 9 november, als het 25 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel, dus nog als burgemeester meemaken.

De laatste jaren leken de Berlijners hun burgemeester beu te worden. Vooral het fiasco rond de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg International werd hem aangerekend.

Wowereit had de bouw van het vliegveld, dat kampt met enorme problemen bij de bouw, het belangrijkste project van zijn ambtstermijn genoemd en daar zijn politieke lot aan gekoppeld. Hij ontkent dat de aanhoudende problemen de reden zijn voor zijn besluit.

Klaus Wowereit werd burgemeester van Berlijn in 2001. Een van zijn successen is het terugdringen van de werkloosheid en het neerzetten van Berlijn als wereldstad. Hij introduceerde daarvoor de term ‘arm, maar sexy’, dat het imago van Berlijn kracht bij moest zetten.

In Berlijn werd al langer over Wowereits opvolging gespeculeerd. De scheidend burgemeester zegt dat hij die discussie niet goed vindt en daarom vrijwillig vertrekt. Eerder overwoog hij nog om zich in 2016 opnieuw verkiesbaar te stellen.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: