Tussen het glas bij Hans en Henk

Henk (links) en Hans (rechts)Ze wonen in een spoorwachtershuisje in Louroux de Bouble in de Auvergne in Midden Frankrijk aan de lijn Garnat naar Montlucon: Hans en Henk..Zo af en toe stopt er een trein, de meeste trein razen het station voorbij.

Naast het station van Louroux de Bouble staat hun glasatelier. Het atelier is gevestigd in een oude opslagloods van de Franse spoorwegen. Met behulp van de gemeente en Europese steun is de loods gerestaureerd en verbouwd tot een modern glasatelier.

Henk Jaro is glaskunstenaar. Hij maakt allerlei objecten, abstract, maar ook heel herkenbaar, zoals een afbeelding van een stoomlocomotief die tot in detail klopt. Hans Uijl is de technische man. Hij weet alles van de overs, van technieken om glas te laten samensmelten en van glas-in-lood technieken.

Samen geven ze cursussen, maken ze kunstobjecten, glas-in-lood panelen en grafmonumenten. Henk en Hans hadden een groot atelier in Tilburg. Dat is verkocht en ze zitten nu in Louroux de Bouble. De omgeving spreekt ze aan. Glasatelier in Louroux de BoubleDe cursisten en klanten weten de twee inmiddels te vinden. Jaroglas is inmiddels Jaroverre geworden.

Op een dag stapte Henk het COC binnen en zag Hans. Hij dacht: ‘die kan mij aan’. Hans dacht: ‘die moet ik hebben’. Het was op 21 november 1982 -Henk is van de cijfers- en sinds die dag zijn ze onafscheidelijk.Ze hebben afgesproken geen homokroegen te bezoeken, om te voorkomen dat de relatie stuk gaat. Het werkt: ze zijn nog steeds samen Henk werkte destijds bij een bedrijf dat in het buitenland bedrijven opzette. Hans was instellingskok. Henk besloot voor zichzelf te beginnen,  dicht bij huis. Toen de baan van Hans op de tocht kwam te staan, leerde hij van Henk de kunst van het glas-in-lood gieten.

De samenwerking tussen Henk en Hans gaat geweldig. Althans in het atelier. Als er thuis geklust moet worden, gaat het fout

Interieur atelierLouroux de Bouble is een dorp met -volgens Henk-  285 inwoners. Veel is er niet te doen, maar Henk en Hans proberen met hun atelier leven in de brouwerij te brengen. Ze zijn van plan om met kunstenaars uit Nederland maar vooral ook uit de streek exposities te houden.

Foto’s: Wim Eeftink

In de Roze Golf van 24 augustus 2014 is het verhaal van Hans en Henk te horen.

Kijk voor meer informatie op www.jaroverre.fr

 

Uitzicht op het stationStation Louroux de BoubleTrein op glaspaneel - tot in detail nauwleurigglasobjectCategorieën:Reisverhalen

Tags: ,

%d bloggers liken dit: