College: Volksbelang in Helmond discrimineert door klacht niet serieus te nemen

Waloy van Gelderen (2)College voor de Rechten van de Mens vindt dat Woningbouwvereniging Volksbelang in Helmond niet genoeg heeft gedaan om een huurder te beschermen tegen discriminatie door zijn buren.

Het gaat om een huurder die in een appartementencomplex in Helmond woonde en uiteindelijk zijn huis uit vluchtte na beledigingen en bedreigingen van zijn buren omdat hij homo is. Hij dook onder bij een vriend en spande diverse procedures aan om zijn gelijk te halen. Een poging om via de rechter zijn buren het huis uit te krijgen, mislukte. De rechter oordeelde dat er sprake was van een burenruzie en dat de huurder zelf ook niet vrijuit ging.

Volgens het college heeft de woningbouwvereniging zelf een verboden onderscheid gemaakt op grond van homoseksuele gerichtheid, door niet te hebben gezorgd voor een discriminatievrije woonomgeving.

Naar oordeel van het college had de woningbouwvereniging beter moeten onderzoeken of de klacht van de huurder terecht was of niet. Daardoor is er ‘een niet te verwaarlozen kans dat sprake is (geweest) van discriminatie’.

De uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn niet bindend.

 

Foto: Het appartementencomplex van Volksbelang in Helmond

 

(Bron: College voor de Rechten van de Mens/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: