Omstreden anti-homowet van Oeganda ongeldig

President Museveni

President Museveni

De omstreden anti-homowet van Oeganda is ongeldig

Dat heeft het constitutioneel hof in Oeganda bepaald. Het hof acht de wet ongeldig, omdat die niet op de juiste manier is aangenomen.

Volgens het hof heeft de spreker van het parlement illegaal gehandeld toen de wet werd aangenomen. Er waren te weinig parlementsleden aanwezig om de stemming door te laten gaan.

In februari zette president Museveni zijn handtekening onder de wet waarmee homo’s harder konden worden gestraft. Eerder weigerde hij nog om te tekenen vanwege het tekort aan parlementsleden. Onder druk van zijn partij tekende hij alsnog.

Homo’s die voor het eerst werden ‘betrapt’ op homoseksuele handelingen konden veertien jaar cel krijgen. Iemand die vaker werd aangeklaagd, kon worden veroordeeld tot levenslang.

Activisten vochten de wet aan bij het hof. Ze voerden onder meer aan dat de wet het basisrecht op privéleven en waardigheid schendt en dat de wet indruist tegen het beginsel dat burgers gevrijwaard moeten zijn van discriminatie en wrede of vernederende behandeling. Maar daar geeft het hof niet over geoordeeld.

De wet leidde vooral in het Westen tot felle kritiek. De Nederlandse regering besloot enkele miljoenen euro’s steun aan het Afrikaanse land te bevriezen.

 

(Bron: NOS/ANP/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: