Oud roze voor 50ste keer welkom in ookZOsoos Enschede

handen oudHet initiatief kwam van Jan van den Bosch: een soos voor oudere homo’s en lesbo’s. Hij zag dat dergelijke soos-bijeenkomsten in Amsterdam succesvol waren en aangespoord door de initiatiefnemers daar, begon Van den Bosch de ‘ookZOsoos’ in Bentelo.

Zondagmiddag 21 maart 2010 was de eerste bijeenkomst. Na een jaar verhuisde de soosmiddag naar –hoe toepasselijk- Boerderij Bosch op het terrein van de Universiteit Twente.
Tientallen roze senioren uit de regio lomen elke vierde zondag van de maand daar bijeen. Om te praten, om wat te drinken, in elk geval om elkaar in een veilige omgeving te ontmoeten.

De huidige roze senioren zijn opgegroeid in een tijd waarin homo-, biseksueel of transgender zijn, nog helemaal in de taboesfeer zat. Het was een zonde, een psychische ziekte en het gedrag was zelfs strafbaar. Velen hebben een gecompliceerd levenspad bewandeld; de ontdekking van homoseksuele gevoelens ging vaak gepaard met een langdurige worsteling. Ze waren zelden open over hun gevoelens uit schaamte, angst voor afwijzing door familie en vrienden of vanwege het risico ontslagen te worden. Sommigen hebben van alles gedaan om ‘er vanaf te komen’ en velen zijn een heterohuwelijk aangegaan.

Ook anno 2014 geven veel ‘roze senioren’ weinig van zichzelf bloot uit vrees om buitensloten of gepest te worden. Hun familie- en sociale netwerk is vaak kleiner dan van de heteroseksuele leeftijdsgenoten (veelal met kinderen en kleinkinderen) en eenzaamheid ligt dan ook op de loer.

De ookZOsoos voorziet in behoefte aan contact met en begrip van lotgenoten. De afgelopen jaren zijn sommige bezoekers uit gezamenlijke interesse andere activiteiten gaan ontplooien. Zo bestaan er inmiddels o.a. groepen die wandelen, fietsen, filosoferen, eten, boeken bespreken of muziek luisteren.

Op zondag 27 juli wordt de 50-ste bijeenkomst gehouden en dat wordt vanzelfsprekend gevierd. De feel-good entertainer Jerry Kroezen uit Enschede treedt op om het jubileum een feestelijk tintje te geven.

Er zijn in de regio ongetwijfeld roze senioren, die behoefte hebben aan contact, maar nog niet van de ookZOsoos hebben gehoord. Ze zijn van harte welkom en kunnen nadere informatie vinden op de website van het COC Twente-Achterhoek: http://www.coctwenteachterhoek.nl of via een e-mail sturen naar: 50plus@coctwenteachterhoek.nl.

(Bron: COC Twente-Achterhoek)Categorieën:En verder, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: