‘Homo’s zijn niet uit te sluiten als bloeddonor’

bloeddonatie 2De uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen van het geven van bloed is niet te rechtvaardigen. Dat stelt de advocaat –generaal bij het Europees Hof.

De advocaat – generaal gaf zijn advies in de zaak die was aangespannen door een Fransman tegen het ministerie van gezondheid. Hij stelt dat een seksuele relatie tussen twee mannen op zich geen reden kan zijn om de mannen uit te sluiten van het geven van bloed.

ILGA-Europe, de overkoepelende organisatie van Europese homoverenigingen, is blij met het advies van de advocaat – generaal en hoopt dat het Europees Hof dit advies overneemt.

Paulo Côrte-Real van IGLA-Europe zegt in een reactie dat het advies van de advocaat – generaal aan het Hof duidelijk aangeeft wat het probleem is bij dergelijke uitsluitingen, zoals die van de bloedbank. ”Niet geaardheid van iemand bepaalt het risico bij bloeddonaties, maar zijn gedrag. Daar moeten de verantwoordelijken naar kijken bij potentiele bloeddonoren”, aldus Côrte-Real.

In veel landen in Europa zijn homoseksuelen, biseksuelen en mannen die seks hebben met mannen uitgesloten van het geven van bloed. De uitsluiting is puur op basis van geaardheid en vindt zijn oorsprong niet het seksueel gedrag van de mannen.

 

(Bron: IGLIA-Europe/Roze Golf)



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: