VN erkennen homohuwelijk van medewerkers

Ban Ki-moonDe Verenigde Naties (VN) erkennen sinds eind vorige maand homohuwelijken van alle VN-medewerkers. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto) maandag bekend gemaakt.

Tot nu toe erkenden de VN alleen homohuwelijken van werknemers die uit een land komen waar het homohuwelijk wettelijk is geregeld.

Als een medewerker uit een land komt waar het homohuwelijk is verboden, maar is getrouwd in een land waar dat wel mag, dan telt dat voortaan ook voor de VN.

Door de maatregel komen getrouwde stellen van hetzelfde geslacht voortaan voor dezelfde voordelen in aanmerking als heteroseksuele koppels, zoals een gedeelde ziektekostenverzekering. Ook mogen de partners voortaan mee op werktrips.

Het nieuwe beleid is sinds 26 juni van kracht, maar is maandag pas bekendgemaakt. De regeling is van toepassing op de grofweg 43.000 mensen die rechtstreeks bij de VN in dienst zijn, maar geldt niet voor mensen die werken voor aparte VN-instanties zoals Unicef en Unesco.

Ban Ki-moon is volgens zijn woordvoerder ”trots om te staan voor meer gelijkheid voor alle medewerkers”. Ban is een uitgesproken voorstander van gelijke rechten voor homoseksuelen. Hij heeft zich in toespraken vaker uitgesproken voor homorechten, onder meer begin dit jaar voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Hij veroordeelde toen de discriminatie van en fysieke aanvallen op homo’s in Rusland.

 

(Bron: ANP/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: