Eerste transgender in Enschede maakt gebruik van nieuwe wet

paspoortEen 41-jarige inwoonster van Enschede heeft dinsdag als eerste haar geslachtsregistratie aan het gemeentelijk loket in haar woonplaats laten veranderen. Met ingang van dinsdag is de verandering mogelijk, dankzij een wetswijziging.

Voorheen moesten transgenders naar de rechter om hun geboorteakte te laten aanpassen; met ingang van dinsdag volstaat de verklaring van een deskundige.

Ook hoeft een man of vrouw niet meer eerst een geslachtsoperatie ondergaan om de akte aan te laten te passen. Bovendien vervalt de eis tot sterilisatie. Zodra een geboorteakte wordt aangepast, werkt dat ook door in allerlei andere overheidsadministraties, zodat het nieuwe geslacht ook wordt doorgevoerd in bijvoorbeeld het paspoort.

Wethouder Patrick Welman van Enschede tekende ter gelegenheid van de wetswijziging de Verklaring van Dordrecht. Daarmee verplicht de gemeente zich in haar personeelsbeleid rekening te houden met transgenders. De Verklaring van Dordrecht werd vorig jaar opgesteld op initiatief van Transgender Netwerk Nederland. Na Dordrecht en Zwolle is Enschede de derde gemeente in Nederland die de verklaring ondertekend heeft.

 

(Bron: RTV Oost/Roze Golf)Categorieën:Nieuws, Overijssel

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: