Nieuwe transgenderwet 1 juli van kracht

TransgenderDinsdag 1 juli wordt de nieuwe transgenderwet van kracht, waardoor het mogelijk wordt voor transgenders om hun geslacht zoals dat geregistreerd staat bij de gemeente aan te passen met een verklaring van een transgenderkliniek.

De wet is voor transgenders een enorme verbetering; de huidige voorwaarden van onvruchtbaarheid en lichamelijke aanpassing vervallen.

Staatssecretaris Teeven heeft bij de behandeling van de wet in de Eerste Kamer in december vorig jaar toegezegd de nieuwe wet over drie jaar te zullen evalueren. Daarmee stelde hij de senatoren van met name de VVD gerust die twijfels hadden over de leeftijdsgrens van 16 jaar. Die grens krijgt bijzondere aandacht krijgen bij de evaluatie.

Het COC en Transgender Netwerk Nederland hebben jaren lang geijverd voor deze wetswijziging.

Bij de wetswijziging wordt 1 juli in Enschede stil gestaan met de bijeenkomst ‘Worden wie je bent. Over werk en zorg voor transgender’.

De middag moet hulpverleners helpen om genderidentiteitsproblematiek te (h)erkennen en het integreren in hun hulpverlening. Verder is de middag gericht zich op professionals die werkzoekenden begeleiden.

Het COC Twente-Achterhoek nam het initiatief voor deze middag en nam daarvoor contact op met de gemeente Enschede. Voorzitter Mark Melenhorst, COC Achterhoek-Twente: “Voor ons is het een belangrijke dag. Tot nog toe bepaalde je geboorteaangifte je leven. Stel je voor je bent nu vrouw, ooit geboren als man en krijgt dan officiële brieven die beginnen met: Geachte heer…… Het voelt alsof je nooit echt geaccepteerd bent zoals jij werkelijk bent. Transgenders stuiten ook op hun werk en zelfs in de zorg op veel onbegrip. Een goede reden om met een uitgebreid programma deze dag te vieren.”

 

(Bron: COC Twente-Achterhoek/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: