Onderzoekers: vroeg ingrijpen bij homopesten

Rob WitteEr is “een wereld te winnen” voor gemeente en politie als het gaat om het aanpakken van homopesten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Gay Straight Alliance door Lokaal Centraal – Expertgroep Maatschappelijke Vraagstukken.

In Nederland worden jaarlijks tientallen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het slachtoffer van pesterijen in de eigen buurt. Sommige zaken halen landelijke bekendheid via de media, maar veel vaker lijden slachtoffers jarenlang in stilte onder de pesterijen en (dreiging van) mishandeling. De situatie blijkt zo vaak te zijn geëscaleerd, dat verhuizen van het slachtoffer de enige oplossing is.

“Iemand die wordt gediscrimineerd om zijn seksuele gerichtheid wil  serieus genomen worden, zijn verhaal kunnen delen. Of de zaak juridisch waterdicht is, is van een latere zorg,” zegt onderzoeker Rob Witte. De traumatische ervaring, die de pesterijen in de eigen woonomgeving voor LHBT’s betekenen, blijkt door gemeenten, politie en andere betrokkenen onderschat te worden. “We hebben gesprekken gevoerd met slachtoffers die op gegeven moment de lichten in hun woon- en slaapkamer niet meer aan durfden te doen, uit angst dat de buren anders konden zien dat ze thuis waren,” stelt collega-onderzoeker Hans Moors.

Uit het onderzoek naar homopesten van Lokaal Centraal blijkt dat het professionele netwerk om vroegtijdig problemen en spanningen in de buurt tegen te gaan meestal wel aanwezig is. “Maar te vaak wordt er te laat of ‘te feitelijk’ op gereageerd. Het gaat over mensen met de basale behoefte om veilig te zijn in hun eigen huis, die de erkenning willen krijgen dat hun angst ertoe doet,” vervolgt Rob Witte. “Het merendeel van de aanbevelingen uit het onderzoek gaat in op hoe de bestaande samenwerking adequaat kan worden ingezet. We hebben ook gezien hoe een sterke burgemeester in korte tijd adequaat kan ingrijpen als de samenwerking stokt. Maar een effectieve interventie staat of valt bij vroeg signalering in bestaande netwerken. Dikwijls is bemiddeling dan nog mogelijk – door woningcorporatie, buurtbemiddeling of anderen – en kunnen buren die elkaar nu naar het leven staan weer samen verder. Nu is dit nog een uitzondering, terwijl het de regel zou moeten zijn”.

Het onderzoek wordt dinsdag 17 juni tijdens een expertmeeting over Veilige Wijken voor Iedereen in ontvangst genomen door wethouder Schneider van Rotterdam.

Vanaf dinsdag 17 juni is het rapport te downloaden via www.lokaalcentraal.com.

 

Foto: onderzoeker Rob Witte

(Bron en foto: Lokaal Centraal)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: