Incidenten rond eerste Cyprus Pride

Cyprus pride 4Naar schatting 3500 mensen hebben meegelopen in de eerste Gay Pride in Nicosia op Cyprus. De parade werd verstoord door een aantal incidenten.

Toen de deelnemers zich verzamelden op het Eleftheria Plein werd er een rookbom in de menigte gegooid. Een tegenstander viel deelnemers met een regenboogvlag aan. Hij werd aangehouden. De politie wist verdere ongeregeldheden te voorkomen.

Voor de start van de parade was er in Nicosia een tegendemonstratie georganiseerd door de Grieks-Orthodoxe Kerk.

De parade was de afsluiting van de manifestatie Cyprus Pride, met twee weken met discussies en culturele avonden. Het thema was Same Love – Equal Rights. De manifestatie was georganiseerd door Accept-LGBT Cyprus

De manifestatie werd gesteund door de burgemeester van Nicosia en de EU-vertegenwoordiger op het eiland. Beiden liepen mee in de parade. Ook de Nederlandse ambassadeur liep mee.

Op Cyprus is de meerderheid van de bevolking lid van de Grieks/Orthodoxe Kerk van Cyprus. De kerk is tegenstander van gelijke rechten voor homo’s en lesbo’s.

Cyprus staat op 36ste plaats van de ILGA – Europe Rainbow Index van 2013 met een score van 20 procent – ver onder het gemiddelde van 32 procent in de Europese Unie.

Cyprus pride 2Cyprus pride 3

 

 

 

 

 

 

 

(Bron: Cyprus Mail/COC/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: