Nog geen zekerheid over de weigerambtenaar

Eerste KamerHet blijft nog één week onzeker of er een einde komt aan het fenomeen weigerambtenaar. De VVD liet dinsdagavond, bij een debat over de kwestie in de Eerste Kamer, in het midden of de partij een wetsvoorstel van D66 met deze strekking zal steunen. De PVV nam niet deel aan het debat. Één van beide partijen is nodig voor een meerderheid.

PvdA, SP, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF spraken tijdens het debat wel expliciet hun steun uit voor het wetsvoorstel. Samen hebben deze partijen echter net geen meerderheid. De toon van het debat was positief, maar er is dus nog geen duidelijkheid.

COC Nederland betreurt het dat de VVD zich dinsdagavond nog niet expliciet uitsprak. Het COC heeft echter goede hoop dat het voorstel bij de stemming op 3 juni alsnog op een meerderheid kan rekenen.

Een einde aan het fenomeen weigerambtenaar is door de VVD toegezegd in het regeerakkoord. Ook is het vastgelegd in het verkiezingsprogramma van de VVD en in het Roze Stembusakkoord dat o.a. is getekend door de partijleiders van VVD en PVV.

Het COC voerde 13 jaar lang actie tegen weigerambtenaren, sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001. Dat gebeurde onder meer met een grootschalige publieksactie tijdens de Amsterdam Gay Pride in 2011. Onlangs drong het COC er, in een brief aan de Senaat, nog op aan het wetsvoorstel tot afschaffing van de weigerambtenaar van D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw snel aan te nemen.

 

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: