COC: Eerste Kamer maak een einde aan de weigerambtenaar

Eerste KamerCOC Nederland roept de Eerste Kamer op om komende week een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar.

Komende dinsdag debatteert de Senaat over een wetsvoorstel met die strekking van D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw.

In een brief aan de Eerste Kamer vraagt het COC de senatoren om het wetsvoorstel van Dijkstra en Schouw te steunen.

Volgens het COC geeft de overheid een compleet verkeerd signaal af door ruimte te bieden aan weigerambtenaren. In plaats van discriminatie te veroordelen, biedt de overheid ambtenaren bij de uitoefening van hun functie de ruimte om LHBT’s te discrimineren. Het COC wil dat LHBT’s kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert.

Het COC voerde 13 jaar lang actie tegen weigerambtenaren, sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001. Dat gebeurde onder meer met een grootschalige publieksactie tijdens de Amsterdam Gay Pride in 2011.

Een einde aan het fenomeen weigerambtenaar is toegezegd in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ook is het vastgelegd in het Roze Stembusakkoord en in de verkiezingsprogramma’s van o.a. VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks.

Het wetsvoorstel van Dijkstra en Schouw verbiedt gemeenten om nieuwe weigerambtenaren in dienst te nemen. Ook geeft het gemeenten de mogelijkheid, maar niet de plicht, om zittende weigerambtenaren te ontslaan of een andere baan aan te bieden.

Het voorstel biedt daarmee geen oplossing voor alle ‘zittende’ weigerambtenaren. Het COC had daar wel op aangedrongen. Het COC vraagt de Senaat om er bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op aan te dringen dat er ook voor zittende weigerambtenaren een oplossing komt.

 

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: