Gender patiënten weer welkom in VUmc Amsterdam

VUmcHet medisch centrum van de Vrije Universiteit heft de patiëntenstop op voor nieuwe genderpatiënten. Dat meldt het VUmc vandaag.

Volgens het ziekenhuis zijn er afspraken gemaakt over de bekostiging van de transgenderzorg voor 2014 en daarna. Op 18 december 2013 stelde het VUmc een patiëntenstop in, omdat er onzekerheid was over de financiering van de behandelingen.

De genderpoli gaat maandag 26 weer open. Het ziekenhuis verwacht dat er een nieuwe wachtlijst ontstaat, omdat de poli een half jaar dicht is geweest.

Het VUmc is verantwoordelijk voor 85 procent van de zorg aan genderpatiënten in Nederland. Afgesproken is dat de polikliniek een expertisecentrum wordt, dat andere klinieken kan helpen als de vraag naar deze zorg blijft stijgen.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is ‘opgelucht’ dat de genderpoli weer opengaat, maar acht het ontstaan van nieuwe lange wachtlijsten ‘onaanvaardbaar’.

“Dit is goed nieuws voor de patiënten die maanden in ongewisheid verkeerd hebben”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Het COC verwacht nu overigens wel dat VUmc en de zorgverzekeraars toewerken naar een duurzame oplossing voor de bekostiging van de transgenderzorg om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.”

 

(Bron: NOS, VUmc, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: