Aandacht voor homoseksualiteit op scholen werkt

homo voorlichtingDe proef om de acceptatie van homo’s, lesbiennes en transgenders op scholen te verbeteren werkt. Dat blijkt uit de evaluatie ’Anders in de klas’.

Er waren lessen omgangsvormen voor leerlingen, trainingen voor leraren, externe voorlichtingslessen en ouders weden betrokken bij de lessen.

De proef werd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau op in totaal 132 scholen, zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs. Aan het onderzoek deden zo’n 12.000 scholieren mee.

De onderzoekers die de proef begeleidden constateerden dat kinderen met homoseksuele gevoelens kwetsbaar zijn in de klas. Ze worden vaker geperst dan heteroseksuele leerlingen en voelen zich minder veilig op school. Drie op de tien leerlingen vinden dat leerlingen die op iemand van hetzelfde geslacht vallen, dat maar beter niet kunnen zeggen.

De scholen waren vrij in hoe ze de proef uitvoerden Wat bleek was dat voorlichtingslessen door homoseksuelen of transgenders veel indruk maakten op de leerlingen.

Volgens de onderzoekers werkt de aanpak. Leerlingen die homo- of biseksueel zijn of zich zo voelen, gingen zich veiliger voelen. Ook kregen ze het gevoel er bij te horen in de klas.

De onderzoekers zagen geen afname van het gebruik van het woord ‘homo’ als scheldwoord en ook was er geen afname van het aantal negatieve ervaringen van leerlingen in de klas. Volgens de onderzoekers komt dat doordat eerst de houding verandert en dan pas het gedrag. Ook vormen pesters een kleine groep in de klas. De grote groep is dan wel positiever gaan denken, maar een kleine groep gaat door met pesten.

Uit de proef blijkt verder dat er voortdurend aandacht moet zijn voor homoseksualiteit. Een paar losse lessen werken niet. Ook pleiten de onderzoekers voor duidelijke gedragsregels op scholen.

 

(Bron: SCP)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: