Nederland stijgt naar vierde plaats op homorechtenlijst

ilgaNederland is naar de vierde plaats gestegen op de Europe Rainbow Index 2013. De lijst is dinsdag gepubliceerd door ILGA, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.

Vorig jaar stond Nederland nog op de achtste plaats; de stijging is te danken aan twee nieuwe wetten die de positie van lesbiennes en transgenders verbeteren. Met de Wet Erkenning Genderidentiteit wordt het wijzigen van de geslachtsregistratie een stuk eenvoudiger en de Wet Lesbisch Ouderschap maakt het voor de duomoeder mogelijk om het kind van haar vrouwelijke partner te erkennen bij de burgerlijke stand

De lijst wordt aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door België en Spanje.

De index geeft aan hoe het gesteld is met de wetgeving en administratieve praktijken in Europa voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders.

Rusland, Azerbeidjan en Armenië vormen de hekkensluiters van de lijst met 49 landen. Zij hebben volgens ILGA-Europe de minst gunstige wettelijke situatie voor LGBT’s van heel Europa.

Minister Jet Bussemaker van Emancipatie reageert namens het kabinet verheugd op de goede score voor Nederland: “Het laat zien dat de positie van Nederlandse lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders steeds verder verbetert. Dat is goed nieuws, maar zeker geen reden om achterover te leunen. We moeten blijven optreden tegen intolerantie. Tegen mensen die niet willen begrijpen, niet willen accepteren dat mensen wezenlijk anders kunnen zijn dan jijzelf.” Met name de houding van veel jongeren tegenover homoseksuelen baart de minister zorgen: ”Jongeren bepalen met elkaar de toekomst van onze samenleving. Sociale acceptatie begint bij hen.”

Bussemaker is moment aanwezig op de internationale homo-emancipatie, het IDAHO FORUM 2014 in Malta. Ze spreekt met haar Europese collega’s over het verbeteren van de rechten van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders.

 

ILGA-Europe Rainbow Index 2014 Top 10

1. Verenigd Koninkrijk

2. België

3. Spanje

4. Nederland

5. Noorwegen

6. Portugal

7. Zweden

8. Frankrijk

9. IJsland

10. Denemarken

 

(Bron: ILGA/Rijksoverheid)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: