COC: Pak geweld tegen homo’s aan

politie autoCOC Nederland wil dat minister Opstelten van Veiligheid “stevige” maatregelen neemt tegen het geweld tegen homo’s en lesbo’s.

De homobelangenorganisatie heeft maandag overleg met de minister.

Volgens cijfers is het aantal meldingen van LHBT-discriminatie bijna verdubbeld van 623 in 2011 naar 1143 in 2012. Recentere cijfers zijn er niet. De onderzoekers wijzen er op dat er mogelijk sprake is van een toenemende aangiftebereidheid, maar dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn: naar schatting 5 procent van alle gevallen van discriminatie worden gemeld bij de politie.

Prioriteit

Als het aan het COC ligt, wordt de bestrijding van discriminatie een officiële prioriteit voor zowel de landelijke politie als voor de wijkagent. De politieprioriteiten voor de komende drie jaar worden de komende maanden vastgesteld.

Ook pleit het COC ervoor dat elke politieregio een Roze in Blauw-team krijgt, een team dat zich specifiek richt op de aanpak van geweld tegen homo’s en lesbo’s. Onder meer de Politie Oost-Nederland heeft zo’n Roze in Blauw-team.

Het COC wil verder dat er een hogere straf in te voeren voor zogenoemde haatmisdrijven, delicten met bijvoorbeeld homohaat als motief. Ook de Raad van Europa en de Europese Unie roepen Nederland op om een haatmisdrijfartikel in te voeren. Een dergelijk wetsartikel bestaat al in België.

Transgenders

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek eerder dat 37 procent van de transgenders zich niet veilig voelt in de eigen woonomgeving. Het COC stelt voor om transgenderdiscriminatie expliciet strafbaar te stellen in het Wetboek van Strafrecht.

Kamervragen

Tweede kamerlid Joram van Klaveren van de fractie Bontes/Van Klaveren heeft inmiddels Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht in De Telegraaf dat het homogeweld verdubbeld is.

Hij wil van de ministers van onderwijs en veiligheid weten of ze de bestrijding van geweld tot topprioriteit van de politie willen maken.

Ook is Van Klaveren benieuwd of de ministers verband zien tussen de toename van het geweld tegen homo’s en de groeiende invloed van de islam in Nederland.

 

(Bron: COC/Poldis rapportage/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: