Kopenhagen Dagboek: Donderdag 8 Mei

Vandaag hadden we een vrije dag, want er zou alleen nog maar een derde generale repetitie zijn van de Tweede Semi-finale.

We besloten daarom de stad in te gaan. In het stadhuis lag in een vitrine de Eurovisie-Sleutel. Deze traditie is in 2007 in het leven geroepen. Het is een soort van groot uitgevallen bedelarmband, waar de Host-City een aandenken aanhangt. Na Helsinki, Belgrado, Moskou, Oslo, Dusseldorf, Baku en Malmë mag nu dus Kopenhagen er iets aan gaan hangen en begin volgend jaar overdragen aan… Londen, Jerevan, Wenen of zou het dan tóch Amsterdam kunnen zijn? Na het behalen van de finale merken we dat er een hele positieve vibe rond het Nederlandse lied is ontstaan. Stonden we bij de bookmakers twee weken geleden nog op plaats 25, na de eerste repetitie waren we de grootste stijger naar plaats 17 en na het behalen van de finale zijn we opgeklommen tot de top 3. Dat is sinds Edsilia (1998) niet meer voorgekomen.

The Common Linnets

The Common LinnetsIn de Itunes hitlijsten staat Nederland in 21 landen genoteerd en via internationale websites horen we dat landen als Frankrijk en Spanje tijdens de uitzending hebben aangegeven dat Nederland dit jaar het beste lied en uitvoering heeft. Ook vanuit Nederland bereiken ons Songfestivalvirus nieuwtjes: zo zouden de cafés op het Rembrandtplein een groot scherm willen neerzetten voor de finale van zaterdag en gaat radiostation SkyRadio een paar uur voor het festival alleen nog maar songfestivalliedjes draaien. Wat super om mee te maken dat het festival weer geliefd is in ons land.

In de middag namen we weer op tijd de bus richting B&W Hallerne. Het Eurovisie Eiland is wat moeilijk bereikbaar, vooral als in relatief korte tijd ruim 10.000 bezoekers moeten binnenstromen.

Conchita maakte veel indruk

Conchita maakte veel indruk


We hadden een uitnodiging ontvangen van de AvroTros om in een studio vlak bij de loods te komen kijken en luisteren naar een paar liedjes die The Common Linnets zouden gaan zingen van hun nieuwe cd. Dit optreden was speciaal voor de internationale pers maar wij waren van harte welkom. We kregen vier liedjes te horen waarvan het lied dat Ilse heeft geschreven naar aanleiding van het overlijden van haar vader erg veel indruk maakte op de aanwezigen. Dat zal een prachtige cd gaan worden.

De Tweede Semi-finale kon niet mooier beginnen. In grote tekst verscheen ‘Two Days Ago’ en vervolgens zag je een stralende Ilse hand in hand met Waylon van het podium komen! Daarna nog wat flitsen van de eerste Semi maar de toon was weer gezet. De liedjes vlogen voorbij. Er was even iets raars: de telefoonlijnen voor de televote waren gesloten en vervolgens kregen we nog een keer de recap van alle liedjes te zien. Gerucht ging door de zaal dat Wit-Rusland het lied van Conchita Wurst niet uitgezonden zou hebben en dat diskwalificatie zou volgen. Later bleek dit een hoax van de Telegraaf te zijn geweest. Uit de enveloppe kwam eigenlijk maar een verrassing: Slovenië en dit ten kostte van Israel.

Onverwacht uitgeschakeld: Israel

Onverwacht uitgeschakeld: Israel


Na afloop hebben we nog wat gedronken in de EuroClub waar in de Karaoke Lounge niet alleen door fans, maar ook de uitgeschakelde kandidaten, liedjes uit de festivalgeschiedenis werden gezongen.Categorieën:2014 Kopenhagen, Eurovisie Songfestival

Tags: ,

%d bloggers liken dit: