Kleinzoon stapt uit anti-homokerk

Zach Phelps-RoperDe 23-jarige Zach Phelps-Roger is uit de Amerikaanse Westboro Baptist Church gestapt. Hij is de kleinzoon van oprichter Fred Phelps, die 20 maart overleed.

Zach is de zoon van Shirley Phelps-Roger, de dochter van Fred Phelps. Zij heeft na het overlijden van haar vader de leiding over de kerk. Zach is het vierde kind van Shirley dat de kerk verlaat.

Het verlaten van de kerk betekent automatisch dat het contact met de familie, die nog wel aangesloten is bij de kerk, verbroken is.

Zach vertelt in een interview met Topeka Capitol-Journaal dat hij de kerk in februari verlaten heeft: “Het voelde gewoon niet goed.” Hij had al op zijn achttiende twijfels en was al een aantal keer eerder van plan om op te stappen: “Ik had het idee dat ik buiten de kerk vreemde mensen zou ontmoeten, die mij met een open blik zouden benaderen en me onvoorwaardelijke liefde zouden geven.”

Volgens Zach is zijn familie te druk met het benadrukken van problemen, in plaats van het zoeken naar oplossingen: “Ze zijn op dit moment niet bereid om naar andere perspectieven te luisteren.”

De Westboro Baptist Church staat bekend om zijn extreme opvattingen. Zo krijgen homoseksuelen de schuld van alles wat er mis gaat in de wereld. Leden van de kerk protesteren geregeld bij begrafenissen van militairen, met protestborden waarop staat “Thank God for dead soldiers” en “Fags die, God laughs”. Louis Theroux ging voor zijn programma mee tijdens protesten.

Zach Phelps-Roger is niet de enige die de kerk vaarwel zegt; er zijn steeds meer gelovigen die de Westboro Baptist Church de rug toe keren.

Documentairemaakster Susanne Opstal werkt aan een film over de kerk “Het is een kerkgemeenschap die denkt dat ze zelf de enige mensen die naar de hemel gaan, omdat zij de Bijbel woord voor woord volgen”.

 

(Bron: Captial Journal/NOS/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: