Barry & Bart’s HOT or NOT? – Deel 3: De finalisten

Zitten er nog pareltjes aan de muzikale Eurovisie-ketting 2014? Barry & Bart geven hun mening. Zijn de liedjes HOT or NOT?. Vandaag het laatste deel: de (rechtstreeks geplaatste) finalisten).

1 – DENEMARKEN
Basim – Cliche Love Song

Ik voelde me niet eerder zo: ze bracht me dichter naar de hemel.

Vrolijkheid troef bij de Deense inzending. Net als de afgelopen jaren stuurt het land een pretentieloos popliedje op Amerikaanse leest geschoeid. Het heeft een knoert van een meezingrefrein en het geeft je een vrolijk feestgevoel, alleen had de grote Basim vlag op het podium niet echt gehoeven. Een thuisoverwinning behoort zeker tot de mogelijkheden.

BARRY: HOT / BART: HOT 

2 – DUITSLAND
Elaiza – Is It Right

Wanneer alles niet is wat je dacht, en een vriendschap niet genoeg is.

Het Duitse lied begint lekker. Het heeft een beetje ‘n circusarrangement vanwege het gebruik van de accordeon en de contrabas. Helaas wil de zangeres, Ela, iets teveel tierelantijntjes met haar stem uitvoeren en dat gaat behoorlijk tegenstaan. Barry krijgt bovendien behoorlijk wat uitslag van dit nummer. Dus: Nee, It’s not right!

BARRY: NOT / BART: NOT 

3 – FRANKRIJK
TWIN TWIN – Moustache

Het kan me niets schelen, ik woon op de bovenste verdieping. En ik ken m’n eigen schoonmaaktster niet eens.

De afgelopen tien jaar bereikte Frankrijk slechts eenmaal de top 10 (dankzij Patricia Kaas). Dit jaar zal daar hoogstwaarschijnlijk geen verandering in komen. Het Franse trio, Twin Twin, wil ambiance en humor brengen. Die is blijkbaar in Parijs ver te zoeken. Wat blijft er van het ons zo geliefde festival over als we allemaal van dit soort prulliedjes afvaardigen? Kortom: het overbekende plasmoment is aangebroken.

BARRY: NOT / BART: NOT 

4 – ITALIË
Emma – La Mia Città

Ik haat hoge hakken, die ik verstrooid in de opdringerige putdeksels van deze stad steek.

Zangeres Emma, mateloos populair in eigen land, lijkt een beetje het punkzusje van Mei uit Israel. Het opzwepende ritme van het lied in de coupletten wordt versneld in het refrein. Het lied heeft een paar luisterbeurten nodig om te overtuigen. Italië is Bart’s favoriete festivalland, en ook dit jaar behoort het lied tot zijn persoonlijke top 10.

BARRY: NOT / BART: HOT 

5 – SPANJE
Ruth Lorenzo – Dancing In The Rain

Maar zelfs als het regent zullen jij en ik dansen. Niemand kan ons stoppen.

Ruth komt met een powerballad. Een lieflijk en melodieus begin dat naar een climax leidt. Barry noemt het een passievol opbouwend lied, inclusief de verplichte modulatie. Bart noemt het gewoon ordinair geschreeuw, en denkt dat Ruth op de Albert Kuip goede zaken kan doen: The Rain, THE RAIN (Mijn Oren, MIJN OREN).
O.K…. misschien moet de Nederlandse overheid proberen om de rechten van het lied te verwerven zodat het voortaan iedere eerste maandag van de maand om 12 uur gebruikt kan worden ipv de sirenes.

BARRY: HOT / BART: NOT 

6 – VERENIGD KONINKIJK
Molly – Children Of The Universe

Er roert iets in de stilte, en het ruikt naar passief geweld.

De 27-jarige Molly brengt de gemiddelde leeftijd van de Britse songfestivalkandidaat duizelingwekkend naar beneden. De titel ‘Children of the Universe’ doet nog wel angstig vermoeden dat het hier om een oubollig lied gaat maar gelukkig is dat niet het geval. Een modern anthem dat, mede door de hese stem van Molly en het arrangement, erin gaat als koek. We zien het niet zo snel winnen, maar de allerlaatste startpositite op zaterdag is heel gunstig. En London 2015 zouden wij ook niet erg vinden.

BARRY: HOT / BART: HOTCategorieën:2014 Kopenhagen, Eurovisie Songfestival

Tags: ,

%d bloggers liken dit: