Eerste proces in Oeganda tegen homo’s

Jackson Mukasa (l) en Kim Mukisa (r)In Oeganda is woensdag het eerste proces begonnen tegen homoseksuelen, sinds de invoering van de omstreden anti-homowet in februari.

Jackson Mukasa (24) en Kim Mukisa (19) worden er van verdacht seks te hebben gehad, die “tegen de natuur in gaat”. Ze werden in januari opgepakt, nadat ze waren belaagd door een menigte. Volgens de twee zijn de beschuldigingen niet waar.

De openbaar aanklager zegt genoeg bewijs tegen de twee te hebben. In Oeganda staat sinds februari een gevangenisstraf van 14 jaar of langer op het herhaaldelijke homoseksuele activiteiten. Ook praten over homoseksualiteit is strafbaar.

Veel homo’s zijn sinds de invoering van de wet ondergedoken of gevlucht uit angst vervolgd te zullen worden. Eén van de homo’s die Oeganda is ontvlucht is John Abdallah Wambere. Hij was leider van de homorechtenorganisatie Spectrum Uganda Initiatives. Hij vreesde voor zijn leven. Hij heeft asiel aangevraagd in Amerika.

In 72 landen is homoseksualiteit strafbaar, vooral in Afrikaanse landen. In 38 van de 53 landen in Afrika zijn wetten tegen homoseksualiteit.

 

(Bron: AP/Volkskrant/Roze Golf) Foto: Jackson Mukasa (l) en Kim Mukisa (r)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: