Barry & Bart’s HOT or NOT? – Deel 2: De Tweede Halve Finale

Zitten er nog pareltjes aan de muzikale Eurovisie-ketting 2014? Barry & Bart geven hun mening. Zijn de liedjes HOT or NOT?

1 – MALTA
Firelight – Coming Home

Als jouw hemel zal vallen, zal ik je beschutting geven tegen de regen.

Het eiland in de Middelandse Zee komt met een vrolijk countrydeuntje van de familieband Firelight. Niet het soort country dat Ilse & Waylon sturen, maar meer van gezellig-met-elkaar-een-potje line-dancing. Voor Bart heeft deze Maltese bijdrage iets te lang op de fruitschaal gelegen.

BARRY: HOT / BART: HOT 

2 – ISRAEL
Mei Finegold – Same Heart

Je vult mijn ziel met zonden, maar ik heb geleerd om te groeien.

Sterke popsong, die volgens de Israelische traditie tweetalig wordt gezongen. Alles aan deze bijdrage “Same heart” klopt als een hart: het stuwende ritme, de lage hese stem en de pittige tante die het zingt. Zangere Mei zingt dat ze geen ‘gevangen diertje’ wil zijn. Knappe kerel die deze dame in een kooitje krijgt. In de Top 5 van Bart.

BARRY: HOT / BART: HOT 

3 – NOORWEGEN
Carl Espen – Silent Storm

Ik ben hier om mijn hart en mijn handen te gebruiken.
Op een of andere manier veranderden de kneuzingen mijn plannen.

Mooie gevoelige ballad gezongen door een op het eerste gezicht ruwe bolster. Het contrast zou Carl extra punten kunnen opleveren. De stem van de zanger doet wat aan Anthony & The Johnsons denken. Maar helaas mist Carl pit en de nodige X-factor. We denken dan ook niet dat we volgend jaar weer in Oslo zitten.

BARRY: HOT / BART: HOT 

4 – GEORGIË
The Shin & Mariko – Three Minutes To Earth

Toon ons de trap om terug te komen naar de Aarde.

Het lied van Georgië start met wat folkloristisch gebrabbel om een doorstart te maken in “iets jazzerigs-achtigs”. De stem van de zangeres lijkt op die van Shakira (lees Geblaat en Gemekker). Er is weinig samenhang in het lied te bespeuren. Dat zou de laatste plaats bij de bookmakers kunnen verklaren. Was ook Barry’s nummer 37 (tot het Duitse lied voorbijkwam). Waarschijnlijk blijft het land, voor de tweede keer in zijn geschiedenis, steken in de Semi-finale.

BARRY: NOT / BART: NOT 

5 – POLEN
Donatan & Cleo – My Słowianie – We Are Slavic

Dit speciale ding dat wij in onze genen hebben, maakt ons trots op onze natuurlijke vormen.

Opvallende popsong, mix van modern en folklore, dat door de performance naar een hoger plan wordt getild. Het lied is in eigen land al een enorme hit geweest, met miljoenen hits op Youtube. In het begin een beetje wennen, totdat je de uitvoering ziet.

BARRY: HOT / BART: HOT 

6 – OOSTENRIJK
Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

Ik stijg op naar de hemel, je gooide me naar beneden, maar ik ga vliegen.

Tjonge jonge… wat een commotie kan een vrouw met baard teweegbrengen. Terwijl er genoeg landen zijn waar het geen probleem is dat vrouwen met een flinke snor rondlopen 😉 Dit is niet zomaar een goedkope dragqueen… Dit is Conchita Wurst. Barry is ademloos… niet door de verschijning, maar door de kracht van haar stem, haar performance, haar persoonlijkheid en haar uitstraling. De zingende baard uit Oostenrijk komt met een gedegen inzending. Als La Wurst zelf uit haar as zou terugkeren zou ze waarschijnlijk als een jonge Shirley Bassey herrijzen. Benieuwd of de Oosteuropese kijkers hier op stemmen, of dat ze over de baard struikelen.

BARRY: HOT / BART: HOT 

7 – LITOUWEN
Vilija Matačiūnaitė – Attention

Droom je over mij in je bed? Droom lekker door.

Aandacht! Dat zou een lied moeten krijgen omdat het van zichzelf goed is. Niet omdat er om aandacht geschreeuwd wordt. En Vilja schreeuwt luidkeels op een snelle beat. Als een irritant jengelend verwend kind en je weet wat je met die kinderen moet doen? Juist! Negeren! Schreeuw maar een lekker door maar wij zijn afgehaakt.

BARRY: NOT / BART: NOT 

8 – FINLAND
Softengine – Something Better

Alles wat ik gewend ben lijkt een misvormde bedachte fantasie te zijn.

De Finnen komen met Brits georiënteerde degelijke popsong en dat is voor de broodnodige afwisseling wel zo fijn. Een snufje Kaiser Chiefs en een beetje Killers afgemaakt met een Coldplay-Oooooh-roepje. Niet slecht, maar ook niet echt goed.

BARRY: NOT / BART: HOT 

9 – IERLAND
Can-Linn ft. Kasey Smith – Heartbeat

De wereld is niet altijd eerlijk, maar mijn waarheid zal in je blijven.

De Ierse bijdrage is verre van origineel. Het land heeft slechtere liedjes ingezonden, maar zeker ook betere. Een beetje SkyRadio veilig dus. De zangeres heeft een beetje een ‘Oh Oh Cherso uitstraling’. Wellicht verre familie van Barbie?

BARRY: NOT / BART: HOT 

10 – WIT-RUSLAND
Teo – Cheesecake

Ik bekijk alle kaarten en probeer te ontsnappen, want ik heb genoeg van jouw zoete cheesecake.

Wit-Rusland is het derde land op rij dat best een leuk lied stuurt maar dat geen songfestivalgeschiedenis zal gaan schrijven. Net als een goedkoop luchtje: in begin ruikt het best aardig, maar al snel vervliegt het en een half uur later kan je het niet meer herinneren. Zanger Teo zal wel in je geheugen blijven. Hij is één van de leukste mannen op dit festival om naar te kijken.

BARRY: NOT / BART: NOT 

11 – MACEDONIË
Tijana – To The Sky

Neem me nu, je weet dat ik je wil.

Darling Tijana hebben we hier leren kennen als een leuke humorvolle vrouw. Voor Barry is dit lied echter geen hoogvlieger, en hij vreest dan ook dat Macedonië na deze Semi-Finale een noodlanding maakt en uit de wedstrijd verdwijnt. Bart vindt nu juist dat Macedonië voor het derde jaar op rij met een leuk lied komt. Hij houdt wel van de wat rokerige stem, de wat stoere uitstraling à la Pink en de lekkere dancebeat.

BARRY: NOT / BART: HOT 

12 – ZWITSERLAND
Sebalter – Hunter Of Stars

Als een duivelse satelliet, de waarheid verdraaien en ons dan alleen laten.

Dit was één van de eerste liedjes die voor 2014 gekozen is en het kan Bart niet echt bekoren, maar hij kan het iets beter verdragen nu hij het leuke koppie van de zanger heeft gezien. Barry is wel gecharmeerd van dit vrolijke en simpele deuntje. Sympathieke uitstraling zal Sebalter overigens aan extra stemmen helpen.

BARRY: HOT / BART: NOT 

13 – GRIEKENLAND
Freaky Fortune ft. RiskyKidd – Rise Up

Ik heb zin om hoog in de lucht op te stijgen alsof ik een duif ben.

Het lied begint mooi gedragen om snel over te gaan in een uptempo lied met rap. Voor Barry is deze hedendaagse inzending een top 10 kandidaat, maar Bart houdt niet van rap en hij irriteert zich ook aan het continue herhalen van de titel…

BARRY: HOT / BART: NOT 

14 – SLOVENIË
Tinkara Kovač – Round And Round

Zullen we elkaar ooit de weg zien kiezen die ons niet verscheurd zal achterlaten.

De Sloveense Berdien Stenberg loopt altijd rond met haar fluit. Ofwel haar derde arm, zoals ze het zelf omschrijft. Het tweetalige lied is degelijk, maar de aanpassingen die enkele weken voor dit festival zijn gemaakt (extra vocale uithalen) bleken geen verbetering.

BARRY: NOT / BART: NOT 

15 – ROEMENIË
Paula Seling & OVI – Miracle

Als ik maar alle dingen wist die je me kon vertellen, dan konden we dansen met sterren in de nacht.

Paula & Ovi uit Roemenie brachten in 2010 een leuk lied over vlammende piano’s. Daar zijn we het beiden over eens. Maar over het lied van dit jaar zijn we het duidelijk oneens. Wat Barry een verrassend en interessant lied vindt, waarin Paula haar vocale kwaliteiten presenteert, noemt Bart een schreeuwfestijn waarin Paula doet alsof ze met een wedstrijd bezig is wie het hardste zingen kan. We weten wel zeker dat ze hun bronzenplak uit 2010 zullen ze niet evenaren, laat staan overtreffen. Met hun act op het podium proberen ze te imponeren, maar het komt op sommige momenten helaas lachwekkend over.

BARRY: HOT / BART: NOTCategorieën:2014 Kopenhagen, Eurovisie Songfestival

Tags: ,

%d bloggers liken dit: