Burgemeester van Utrecht: opmerking tegen lesbienne was stom

Samuel Van ZanenDe Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft spijt van zijn woorden aan het adres van de lesbische politicoloog en columnist Monique Samuel.
Zij eiste dinsdag excuses van Van Zanen vanwege een opmerking op het Bevrijdingsfestival. Tijdens een discussie liet Samuel vallen dat zij lesbisch is waarop Van Zanen reageerde met de woorden ‘wat zonde, wat zonde’.

De burgemeester betreurt zijn woorden. “Het is stom. Ik had het niet moeten zeggen. De opmerking was aardig bedoeld, maar ik kreeg meteen na mijn woorden een flinke veeg uit de pan. Ik ben enorm op mijn nummer gezet en denk dat dat terecht is.”

Van Zanen heeft inmiddels contact gezocht met Samuel. Zij noemt het ‘frappant’ dat de burgemeester haar dinsdag aan het einde middag ineens wel heeft benaderd om excuses aan te bieden.

Samuel noemde de uitlating dinsdag op Twitter ‘denigrerend en kwetsend’ ook naar haar ‘partner en andere homoseksuele aanwezigen’. Ze vond de opmerking gezien de aard van de bijeenkomst niet gepast en eiste excuses. Zij erkent dat de opmerking waarschijnlijk als compliment was bedoeld, maar vond toch dat er sprake was van seksisme.

Samuel vroeg naar eigen zeggen aandacht voor het incident om ‘het chronische probleem van mannen die denken grappig te zijn en lesbiennes te kunnen bekeren’ aan te kaarten.

 

(Bron: RTV Utrecht, foto: Monique Samuel: Wikipedia / Jan van Zanen: Gem. Utrecht )Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: