Barry & Bart’s HOT or NOT – Deel 1: De Eerste Halve Finale

Welkom bij de vijfde editie van “Barry & Bart’s HOT or NOT”! Sinds Oslo 2010 zetten Bart Ensie & Barry van Cornewal alle deelnemers op een rij, en voorzien ze ná de eerste repetities van commentaar. Want de vraag blijft natuurlijk: Bevat de muzikale Eurovisie-ketting van 2014 nog echte pareltjes? Vandaag deel 1: De liedjes uit de Eerste Halve Finale.

1 – ARMENIË
Aram MP3 – Not Alone

Je dacht dat deze wereld te kil was, en je bedacht een hele nieuwe wereld.

Ondersteund door een prachtig decor is dit een mooie opening van de 2014 festival editie. Het lied heeft een rustig begin en bouwt op naar een verscheurende climax. Het klinkt als een lied van deze tijd dat niet zou misstaan in de top 40. Bij de Engelse Bookmakers is Aram MP3 de top favoriet. Met weinig tekst weet Aram indruk te maken, maar voor Bart mist het lied toch iets. Misschien komt het omdat Aram iets te vaak “not alone” zingt, maar ach, denkend aan de winnares van vorig jaar: How many times zong Emmelie de Forest niet How many times?

BARRY: HOT / BART: HOT

 

2 – LETLAND
Aarzemnieki – Cake To Bake

Ik sprak laatst met een eenhoorn en die bracht me naar een eenzame ster.

Vrolijk niemandalletje dat waarschijnlijk zal ondersneeuwen tussen de strak geregisseerde bijdragen van Armenië en Estland. De zanger bezingt in het couplet welke bijzondere wereldervaringen hij allemaal heeft opgedaan. Maar als hij een cake moet bakken weet hij niet wat te doen en moet hij het aan zijn moeder vragen. Blijkbaar was afgelopen seizoen nog niet “Heel Letland Bakt” op de televisie. De enthousiaste groep heeft onze sympathie maar zal daar waarschijnlijk niet genoeg aan hebben om finale te halen. Misschien hebben de televoters wat spacecake nodig om hiervoor te telefoon te pakken.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

3 – ESTLAND
Tanja – Amazing

Ik zou de vloek des tijds verbreken om bij jou te zijn.

De afgelopen twee jaren stuurde Estland mooie liedjes in de eigen taal. Behaalden ze daar in 2012 nog de top 10 mee, vorig jaar kwamen ze niet verder dan de twintigste plaats. Ze zullen vast gedacht hebben: dat moet weer anders. En meteen keken ze naar de grootste Songfestivalhit van de laatste 40 jaar (Europhia van Loreen). Zingen is een kunst. Dansen is een kunst. En de 30-jarige Tanja beheerst beiden. Aangevuld met een vette Eurobeat, een bijpassende lichtshow, een meebewegende danser en wat handbeweginkjes en de vergelijking met Loreen is al snel gemaakt. Toch vinden we het leuk en valt het op in de overvloed van rustige liedjes dit jaar.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

4 – ZWEDEN
Sanna Nielsen – Undo

Niets, ik stond voor niets, dus ik viel voor alles wat je zei.

Zeurderige, maar goed gezongen, ballad uit IKEA-land. Sanne is populair bij de fans omdat ze al zes keer eerder meedeed aan de nationale finale in Zweden. Dit is echter niet haar sterkste bijdrage, en Barry snapt de hype rondom het lied dan ook niet. Sanne is absoluut een goede zangeres met een hele sympathieke uitstraling maar haar lied is toch iets teveel confectie i.p.v. haute couture (komt H&M ook niet uit Zweden?) Daar komt bij dat Sanne eigenlijk heel bedroefd in de camera moet kijken, gezien de tekst, maar het lijkt er meer op of ze net een splinternieuwe Volvo heeft aangeschaft. Maar alsjeblieft niet volgend jaar weer een festival aan de andere kant van de brug!

BARRY: NOT / BART: HOT

 

5 – IJSLAND
Pollapönk – No Prejudice

Weg met vooroordelen, discrimineer niet, tolerantie is een zegen.

Een deel van de mannen van de groep Pollapönk zijn onderwijzers die lesgeven op de lagere school. Wellicht dat het lied daarom overkomt als kinderpunk op een bonte avond van een schoolkamp. Natuurlijk moet de tekst educatief zijn en dit is waarschijnlijk het eerste lied in de festivalgeschiedenis dat gaat over stotteren gaat. Bart is die lied gedurende ons verblijf in Denemarken steeds leuker gaan vinden. Vandaar toch een klein HOTje van hem.

BARRY: NOT / BART: HOT

 

6 – ALBANIË
Hersi – One Night’s Anger

De zon zal opkomen, en het licht zal de getijden van de nacht verhelderen.

Albanië komt vaak met eigenzinnige bijdrage en ook dit jaar zou het lied de stempel “ontoegankelijk” kunnen krijgen. Zeker na een eerste luisterbeurt. Zangeres Hersi heeft een mooie stem, maar Bart haakt verder af en vindt de compositie vlees noch vis.

BARRY: HOT / BART: NOT

 

7 – RUSLAND
Tolmachevy Sisters – Shine

Mijn leven hangt aan een draad, als ik jou zie lachen zal onze liefde duizend mijlen duren.

De 17-jarige meisjes wonnen in 2006 de Junior editie van het songfestival. Hier verschillen onze smaken heel erg. Voor Bart is alles aan deze inzending fout: de mierzoete compositie, de performance, en de volgens hem tenenkrommende tekst. Barry vindt het lied ondanks de zoetigheid wel goed te pruimen.

BARRY: HOT / BART: NOT

 

8 – AZERBEIDZJAN
Dilara Kazimova – Start The Fire

Maar niemand geeft om dromen die niet in onze wereld passen.

Een mooi sfeervolle bijdrage, én de nummer 1 van Barry. Ook dit jaar is met oliedollars een compositie uit Zweden ingekocht (en als we de geruchten mogen geloven zijn de afgelopen jaren met dat geld ook flink wat stemmen geronseld). Van de zes deelnames tot nu toe wist Azerbeidzjan vijf keer de top 5 te halen. Ook dit lied zal fluitend de finale halen en wederom een plaats in de top 5 opeisen. Laat het dit keer nu eens terecht zijn!

BARRY: HOT / BART: HOT

 

9 – OEKRAÏNE
Mariya Yaremchuk – Tick-Tock

Mijn hart is als een klok die je opwindt met jouw liefde.

In 1980 zong Luxemburg over een Pinguïn en in 2008 stuurde Ierland een Kalkoen naar het festival. Dit lied gaat echter niet, zoals de titel wellicht doet vermoeden, over een kip. Helemaal tevreden over het lied waren ze waarschijnlijk niet want het is niet één maar zelfs twee keer volledig opgepimpt. Wat in eerste instantie een slappe hap inzending was, is nu aardig opgeknapt. Lekker om naar te luisteren alhoewel de Hamster-in-Rad act had voor ons niet echt gehoeven.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

10 – BELGIË
Axel Hirsoux – Mother

Als er bijna geen hoop meer is, vind jij de woorden om mij zo veel beter te laten voelen.

Onze zuiderburen sturen een 31-jarige Waalse knuffelbeer die een wat oubollige en belegen ballade brengt over zijn moeder. Toch kan Barry het wel waarderen. Voor Bart komt het vooral wat sneu over en bekruipt hem een gevoel van “vals sentiment”. Hebben de schrijvers soms op de kalender gezien dat de zondag na het festival Moederdag is? We zijn het wel met elkaar eens dat zanger Axel heeft een mooie stem heeft. Europa zal hier waarschijnlijk wel voor vallen, Bart niet.

BARRY: HOT / BART: NOT

 

11 – MOLDOVA
Cristina Scarlat – Wild Soul

Terwijl jij en ik onze duivels tonen, kan de wereld iedereen van ons voor de gek houden.

Lang, lang, geleden, in onze prille jeugd, hoorde men alle songfestivalliedjes pas voor het eerst op de avond zelf. Tegenwoordig is een gekozen lied al een kwartier later te horen op het internet. Of het lied nu gekozen is in Jerevan, Jeruzalem, Reijkjavik of Chisinau. Leuk voor ons fans, maar het nadeel is dat je op een gegeven moment alle liedjes al zovaak hebt gehoord dat je het merendeel ook nog leuk gaat vinden en je objectieve oordeel erover een beetje vertroebelt gaat worden. Zo ook met het lied van Moldavië. Na één luisterbeurt herinnerde we ons nog dat het lied een beetje overkwam als een stuurloos bootje dat ronddobbert in een woeste zee. Bart is het nu leuk gaan vinden: lekker dreigende electronische muziek met een soort van hysterische Eucalypta die probeert haar wilde ziel in bedwang te houden. Maar of Europa hier voor zal stemmen?

BARRY: HOT / BART: NOT

 

12 – SAN MARINO
Valentina Monetta – Maybe (Forse)

Misschien zijn jij en ik de tranen uit de lucht die de zee eeuwig vullen.

Ralph Siegel is inmiddels aan zijn 23ste festivalbijdrage toe. Daar zitten pareltjes tussen als “Dschinghis Kahn”, “Theater” en “Johnny Blue”. Zijn laatste paar bijdragen (op het lied van San Marino vorig jaar na) kunnen ons echter niet meer zoveel bekoren en van Bart mag Herr Siegel eens serieus aan zijn pensionering gaat denken. Dit lied klinkt zo gedateerd dat het zelfs op een “Alle 13 Goed l.p.” als hopeloos ouderwets misplaatst zou zijn. Toch verbazingwekkend dat zangeres Valetta, die in 2012 nog zo hip probeerde over te komen met haar Facebook… oh nee, Social Network song, zich heeft laten opzadelen met dit gedrocht. Volgend jaar beter.

BARRY: NOT / BART: NOT

 

13 – PORTUGAL
Suzy – Quero Ser Tua

Ik wil de jouwe zijn, als de honing van jouw kus.

De Portugese stoeipoes Suzy komt met een vrolijk, zomers, lambada lied dat eerder geschreven lijkt voor het WK voetbal in Brazilie dan voor het Eurovisie. Een beetje “Muziekfeest op het plein” maar dit keer uit Lissabon. Een vrolijk niemendalletje voor de broodnodige afwisseling. Het zal echter niet de eerste Portugese overwinning opleveren. En hoewel Suzy heeft bewezen dat ze vocaal erg sterk kan zijn, wil het bij dit lied niet altijd zo overkomen.

BARRY: NOT / BART: HOT

 

14 – NEDERLAND
The Common Linnets – Calm After The Storm

Leven in het hartzeer, was nooit iets wat ik heb nagestreefd.

We waren erg blij toen we hoorden dat Nederland, na Anouk, ook in 2014 één van onze allergrootste sterren naar het festival zou sturen: Ilse Delange, onze nationale nachtegaal in duet met Waylon. Na de bekendmaking van het lied stonden 17 miljoen Nederlanders meteen klaar met hun mening en die liep uiteen van saai (“Alsof je anderhalf uur op een harde, houten kerkbank zit”) tot lovend (“Het lied wiegt je naar een Zen-moment”). Ook bij ons wat die twee-deling, want Bart was teleurgesteld. De samenzang is prachtig en kwalitatief behoort onze inzending echt in de top van 2014 thuis. De repetities in Kopenhagen hebben Bart echter aangenaam verrast. Het wordt zo ontzettend mooi in beeld gebracht! Alsof we getuigen zijn van een intiem gesprek tussen twee geliefden. Kippevel!

BARRY: HOT / BART: HOT

 

15 – MONTENEGRO
Sergej Ćetković – Moj Svijet

Ik zwerf nog steeds over de zeeën, een eenzame zeil zonder een bries.

Dit jaar zijn er een aantal ex-Joegoslavië-landen niet aanwezig op het festival: Bosnie, Kroatie en Servie slaan een jaartje over. Deze landen hebben de afgelopen 10 jaar regelmatig een mooie ethische ballade gebracht. Montenegro, het land dat nog nooit de finale wist te behalen, gaat het dit jaar eens proberen met een Slavische tranentrekker. Niet slecht, al slaat de Balkanballademoeheid een beetje toe. Toch is het land het gegunt om ook een keer de zaterdagavondshow te halen. Tevens bonuspunten voor het zingen in de eigen taal. Jammer alleen dat de zanger niet zoveel charimsa heeft als Zeljo uit Servie.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

16 – HONGARIJE
András Kállay-Saunders – Running

Ze huilt huilt huilt, ze is helemaal alleen. Papa waarom waarom waarom, laat me met rust.

De eerste Semi-Finale opende met het eigentijdse lied van Armenië en ook het laatste lied van Hongarije zou het goed doen bij de jeugdige kijker. De tekst, over kindermishandeling en huiselijk geweld, is wat aan de zware kant maar de zanger weet het goed te verpakken. Kon nog wel eens hoog gaan eindigen.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

Donderdag volgt deel 2: De liedjes van de Tweede Halve FinaleCategorieën:2014 Kopenhagen, Eurovisie Songfestival

Tags: ,

%d bloggers liken dit: