Franse meemoeder mag zoon niet adopteren

babyEen Franse meemoeder kan het zoontje dat ze samen heeft met haar echtgenote, niet adopteren.

Het kind werd verwekt via anoniem donorsperma uit België en de rechter heeft bepaald dat daarmee de Franse wet is overtreden.

De partner van de biologische moeder ging in november vorig jaar naar de rechtbank om het kind te adopteren, zodat het twee ouders heeft. Maar de rechter uit Versailles weigert de aanvraag en zegt dat het lesbische koppel, dat gehuwd is, de wet overtrad door gebruik te maken van anoniem donor sperma in België.

Het homohuwelijk en adoptie door holebi koppels is legaal in Frankrijk. Maar IVF is enkel legaal voor heteroseksuele koppels. Franse holebi rechten activisten noemen de uitspraak discriminerend en gaat naar hun idee in tegen eerdere uitspraken. De organisatie Association Des Familles Homoparentales (ADFH), die holebi ouders verdedigd, zegt in een verklaring dat de Franse wet heeft gefaald inzake de bescherming en rechten van kinderen.

Een lesbische activiste van de organisatie Enfants d’Arc-en-ciel (Rainbow Children), zegt dat de uitspraak een bewijs is van hoe men een wig drijft tussen de kinderen van heteroseksuele ouders en de kinderen van holebi ouders.

De advocaat van het lesbische koppel zegt dat ze in beroep gaan omdat eerder 20 holebi koppels in een gelijkaardige zaak wel een kind konden adopteren. Een voorstel om het debat te openen rond de toelating van lesbiennes tot IVF in Frankrijk werd eerder dit jaar verworpen door President Hollande na grote tegenstand van zogenaamde pro family campagne voerders.

 

(Bon: holebi.info)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: