Elke werkdag een melding van internetdiscriminatie

Toetsenbord (2)Het Meldpunt voor Internetdiscriminatie (MiND) heeft in het eerste jaar van haar bestaan 251 meldingen binnen gekregen, zeg maar één melding per werkdag. Zeven procent van de meldingen had betrekking op de seksuele voorkeur.

Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van MiND.

In absolute aantallen gaat het om 18 meldingen over discriminerende uitingen op internet, die te maken hadden met de seksuele voorkeur. Meer dan de helft van de meldingen (129) ging over discriminatie op grond van ras. Verder ontving MiND in 2013 meldingen over discriminerende uitingen met betrekking tot antisemitisme (14) en godsdienst (12).

MiNDVan de meldingen over rassendiscriminatie ging ruim veertig procent (53 meldingen) over personen met een donkere huidskleur. Zo ontving MiND eind vorig jaar 15 meldingen over uitingen naar aanleiding van de ‘Zwarte Piet-discussie’ Directeur Titus Visser: “Bij actuele, maatschappelijke discussies in de samenleving rondom discriminatie is de verontwaardiging van de burger vaak ook zichtbaar in de meldingen hierover bij MiND.”

Ook recentelijk was dit weer het geval. Zo kwamen via http://www.mindnederland.nl 25 meldingen binnen naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen tijdens de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij.

In bijna de helft van de meldingen (124) stonden de uitingen op social media, zoals Facebook, Twitter en YouTube.

De overige meldingen gingen vooral over uitingen op autonome websites (92) en online fora (10). Nederlandse websites kennen over het algemeen een degelijk moderatiebeleid”, aldus Titus Visser.“Toch blijven er altijd discriminerende uitingen verschijnen die beledigend zijn voor groepen binnen onze samenleving. Internet biedt een laagdrempelig podium om minder geremd te reageren en mensen onnodig te kwetsen.“

MiND melden werktMiND beoordeelt of de uiting strafbaar is en als dat het geval is wordt verzocht de discriminerende uitlating te verwijderen. Als aan het verzoek geen gehoor wordt gegeven, volgt een aanmaning en als dat ook niet helpt wordt de zaak doorgegeven aan het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie, LECD.

In 101 gevallen van de meldingen, bleek het naar oordeel van MiND om niet strafbare uitingen te gaan. Bij 98 meldingen waren de uitingen wel strafbaar, maar ze waren van internet verwijderd. In 8 gevallen werden na overleg met het LECD besloten om geen actie te ondernemen.

MiND is het landelijke meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen op internet. Het meldpunt internet discriminatie is in 2013 opgericht op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

(Bron: Jaarverslag MiND)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: