Column: Een homo bokst

column joop van den haak Joop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Een homo bokst

 

 

Nog vaak wordt gezegd: homo’s zijn mietjes. Men vindt in deze bewering een bevestiging vanwege het feit dat sommige homo’s, die op de podia van theater, TV en anderszins staan zich nogal vrouwelijk gedragen, soms nog vrouwelijker dan vrouwen. Types die overdreven gierend hun zegje doen, iedereen schat noemen en als ze een conflict binnen de scene met een andere homo hebben deze valse zuster noemen, terwijl de beschuldigde een man is. Is tegen deze manier van doen enig bezwaar? Ik dacht het niet. Maar de uitspraken en de manier van doen van homo’s die zich vrouwelijk gedragen, getuigen niet van veel mannelijkheid, terwijl er ook homo’s zijn die zich juist wel bij voorkeur mannelijk gedragen en zich toch wat storen aan dat al te vrouwelijke.

Wie is bijvoorbeeld de homo die de schijn uitstraalt wel mannelijk te zijn? Wel, dat is Orlando Cruz ( 32 jaar ). Hij is de eerste bokser geweest die voor zijn homo geaardheid is uitgekomen. Hij was de benauwdheid van de kast gewoon zat en sprong er uit. Hij is wel wat provocerend. Ik moet daarbij denken dat hij op een keer met roze handschoenen de ring inging. Hij verloofde zich met een man, waarmee hij al lange tijd bevriend was. Hij heeft ooit gebokst, toen hij nog in de kast zat, met een bokser waarvan gezegd werd, dat die persoon uiterst kritisch stond tegenover homofilie.

Boksen is een vechtsport. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben er niet zo van gecharmeerd. Twee boksers proberen toch maar met elkaar in stevig gevecht te raken. Zij kunnen dat doen door tegen lever, maag, hoofd, kaak enzovoorts te stompen of ze dat ook zo doen, is een tweede. Ik zou in zo’n gevecht niet graag tegen- of medestander zijn. Het is wel zo dat de regels in deze sport goed onderbouwd zijn, althans dat wordt nadrukkelijk gezegd. Als het boksen bedreven wordt, is het vooral niet de bedoeling de medestander te vernietigen of zodanig te verwonden dat hij of zij blijvend letsel op loopt.

Laten we wel wezen er zijn vele mannelijke sporten, waarbij pijn lijden niet uitgesloten is. Hoe vaak wordt niet een voetballer hard getrapt, zonder dat daarbij opzet in het spel behoeft te zijn. Jagen, wielersport, hockey en vele andere sporten hebben ook de risico’s van pijn lijden in zich. De meest milde sport vond ik vroeger Judo, waarin ik zelf korte tijd een rol speelde. Ik had er bijna de groene band mee behaald. Bij deze laatst genoemde sport werd ook intensief getraind. Maar dat zal ongetwijfeld bij andere sporten ook zo zijn.

Mannen houden van uitdagingen, die zij vaak terug vinden in sport en spel. Orlando Cruz, eerder genoemd, homo, is zo’n man die een dergelijke uitdaging in de bokssport heeft gevonden. Zou hij om die reden minder humaan zijn? Ik dacht het niet. Hij heeft een partner in de liefde, wellicht is hij in die relatie charmant in het geven en nemen van al dat gene wat in de homoliefde mogelijk is. Eigenlijk is het in dat laatste niet veel anders als in de situatie van een heteroseksuele bokser die een vriendin heeft, waar hij thuis niet mee bokst, maar haar liefde geeft en die zelf ook ontvangt, althans laten we van dat scenario uitgaan.

Zo beschouwd als door mij beschreven, is er in de opvattingen van homo’s en hetero’s, of ze nu boksen of niet, weinig verschil. Laat daarom toch ook de homo boksen, voetballen jagen en alle andere mogelijke sporten bedrijven, die er in de wereld zijn. De sportievelingen zouden privé best wel ’s heel lief jegens hun partner kunnen zijn, en ook heel goed liefde kunnen incasseren.

Een voormalig Nederlandse bokser die bij mij destijds vanuit de media sympathiek overkwam, was Arnold vanderLyde. Ik vond hem een vriendelijke en beschaafde man, die ook goed zijn woordje kon doen. Hij verdedigde de sport boksen tegenover tegenstanders met verve. Ik heb helaas niet kunnen achterhalen hoe hij destijds en nu over homo’s in de sport dacht en denkt. Wie van jullie weet dat wel? Overigens is hij wel zo voormalig? Laatst hoorde ik dat hij toch af toe de ring weer opzoekt.

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: