COC’s leggen kransen op 4 mei

halfstok 2Op 4 mei wordt er tijdens de dodenherdenking in het hele land stil gestaan bij de slachtoffers – burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In een aantal gemeenten leggen COC’s leggen kransen voor de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) die wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen

In Overijssel gebeurt dat in Almelo, Deventer en Hengelo

Almelo

Om 18.30 uur is er in Hof 88 aan de Hofkampstraat een herdenkingsbijeenkomst, om ca. 19.15 uur volgt van daaruit de Stille Tocht via de Hofkampstraat, Grotestraat Zuid, Bornsestraat naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Daar is vanaf 19.30 uur de officiële Dodenherdenking waar ook COC Twente-Achterhoek een krans zal leggen.

Deventer

Op vrijdag 4 mei om 19.00 uur is er een herdenkingsmoment bij de volgende monumenten: Twentol monument (Snipperlingsdijk), Indië monument (Grote Kerkhof), Etty Hillesum monument (Kapjeswelle), Verzetsmonument (Verzetslaan). Bij elk monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Om 19.55 uur legt burgemeester Heidema een krans. Hierna volgt de twee minuten stilte. Aansluitend zijn er verschillende muziekuitvoeringen en voordrachten.

Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het monument op het Grote Kerkhof. Na afloop van de herdenking is het COC-café geopend vanaf 20.30 uur in een aangepaste sfeer.

Hengelo

Om 19.40 uur Stille Tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’ via de Langestraat naar het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein. Daar zal ook COC Twente-Achterhoek een krans leggen. Na de kranslegging wordt vanaf 20.15 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Lambertusbasiliek.

Zwolle

De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek via een route door de stad naar het monument in het Ter Pelkwijkpark. Na de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden. Namens COC Zwolle legt bestuurslid Ton Roelofs een krans.

5 mei

COC Zwolle is ook dit jaar aanwezig op het bevrijdingsfestival in Zwolle. Daar wordt aandacht gevraagd voor het feit dat dat vrijheid begint bij kunnen zijn wie je bent, of je nu homo, bi of hetero bent.

Op een wereldkaart kunnen bezoekers aangeven waar zij denken dat het mogelijk is om te trouwen en waar er de doodstraf staat op homoseksualiteit. Het COC is te vinden op de festivalboulevard aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle.Categorieën:En verder, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: