Maandag 28 April: De eerste repetities

We gaan van start! Om 8.30 uur werden we door een shuttlebus opgehaald die ons naar de B&W Hallerne zou brengen. Vandaag start de eerste repetitieronde en moeten tien landen het podium betreden.

De allereerste repetitietijd van het 59ste Eurovisie Songfestival is voor Armenië. Zanger Aram MP3 is in eigen land een bekende singer-songwriter, komiek en showman. Het lied “Not Alone” staat al wekenlang getipt als winnaar in de polls en bij de bookmakers. De afgelopen maand kwam Aram echter negatief in het nieuws vanwege uitspraken die hij gedaan zou hebben over de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst. Of het van invloed zal zijn op de keuze van de kijkers is nog afwachten. Feit is dat “Not Alone” een sterk nummer is. Het begint ingetogen en barst halverwege helemaal los. Bovendien wordt het ook nog eens heel mooi door het Deense produktieteam in beeld gebracht. De mogelijkheden van het decor worden gelijk zichtbaar, met lichtbundels, vloerprojectie en het metalen framewerk. Een erg indrukwekkend begin van deze eerste Halve Finale.

Aram MP3 (Armenië)

Aram MP3 (Armenië)


Vroeger werd de volgorde van optreden bepaald door loting. Sinds vorig jaar is deze regel gewijzigd en nu mag de organiserende omroep de startvolgorde kiezen. De Denen hebben dus besloten om de show te starten met de torenhoge favoriet van dit jaar en gaan vervolgens verder met Letland, het land dat helemaal onderaan in de populariteitpolls bungelt. Het contrast werd tijdens de repetitie ook meteen duidelijk. De Letse groep Aarzemnieki brengt op zich een hartstikke vrolijk liedje maar het wordt ongelooflijk knullig gebracht. Op CD klinkt het “Cake to bake” nog als een leuke meezinger maar er blijft live weinig van over. Een soort van christelijk hippiefeestje rond het kampvuur. We denken niet dat Letland, dat al jaren slecht scoort, nu hoge ogen gaat gooien.

Estland doet het van de drie Baltische staten het beste en ook dit jaar zal daar geen verandering in komen. De 31-jarige Tanja zingt en dans of haar leven er van afhangt. Maar dat doet ze helemaal nog niet zo gek. Wij kunnen zingen en wij kunnen dansen, maar niet zo goed gecombineerd als zij dat doet. Tijdens de presentatie op het podium lijkt het alsof Tanja in haar balletschool is en bij de start van het lied ligt zij met haar mededanser op de (geprojecteerde) houten vloer.

Tanja (Estland)

Tanja (Estland)


Zweden komt met fanfavoriet Sanne Nielsen. In eigen land is ze één van de bekendste popartiesten. De zangeres is een doorzetter. Dit jaar deed ze voor de zevende keer mee aan het Melodifestivalen, de Zweedse nationale voorronde. En met “Undo” komt haar droom eindelijk uit: een ticket voor het Eurovisie Songfestival. Wij begrijpen niet helemaal waar die hype rond Sanne’s inzending vandaan komt. Zij is een leuke deerne, maar haar lied is degelijk en niet meer dan dat. Maar voor veel fans zal het achtergrond verhaal van Sanne beslist een rol gespeeld hebben, en krijgen Zweedse inzendingen altijd al extra punten gewoon omdat het Zweeds is… Uiteraard wordt alles goed in beeld gebracht zoals altijd het geval is met Zweden. Ook nu is er weer gekeken naar de uitvoering tijdens het Melodifestivalen en wordt het podium gevuld met veel lichtbundels rondom Sanne.

Sanne Nielsen (Zweden)

Sanne Nielsen (Zweden)


IJsland brengt wat kleur in het festival want het lijkt net of de Teletubbies het land vertegenwoordigen. Zes mannen in knal rode, roze, blauwe, gele, oranje en paarse trainingspakken zingen een vrolijk lied. De tekst zegt dat het werkelijk niet uitmaakt of je sto-sto-stottert want wat werkelijk telt is hoe je aan de binnenkant bent. De Deense regie kan heerlijk uitpakken op de LED schermen en dat kan er voor zorgen dat dit niemendalletje toch de finale invliegt.


Zangeres Hersi uit Albanie heeft zich opgegeven voor het verkeerde TV programma. Het lijkt net of ze plaats heeft genomen op de duikplank (5 hoog) en onder haar kolkt het geprojecteerde water. Had ze niet moeten meedoen met Sterren Springen? De eerste indruk van het lied is positief maar toch weet het niet echt drie minuten te boeien.

Pollapönk (IJsland)

Pollapönk (IJsland)


Rusland hoopt met de Tolmachevy Sisters een charme-offensief te starten. De eeneiige tweeling won in 2006 op 9-jarige leeftijd het Junior Eurovision Song Contest en mag nu op het volwassen festival aantreden met het midtempo lied “Shine”. Tja… wij krijgen sinds 2009 (De Toppers) altijd een nare bijsmaak als wij die titel al horen. En hoewel Anastasia & Maria goed bij stem zijn, ziet de act er té gemaakt uit. Staand met de ruggen tegen elkaar op een grote wip-wap (Nee meiden, dit is NIET het Junior Songfestival…) beginnen ze verbonden met hun paardestaarten. Eenmaal los, maken ze een paar langzame wipjes om vervolgens voor het apparaat te belanden, waarna een regen van vuurwerk op hun neerdaalt. Tot slot wordt de wip omgetoverd tot een schijnende zon. Klinkt dit misschien mierzoet? Dat is het ook. En je houdt ervan of niet. Ook onze meningen over deze Russische bijdage zijn erg verdeeld.

Dilara Kazimova (Azerbeidzjan)

Dilara Kazimova (Azerbeidzjan)


Nadat Rusland een zonnetje heeft laten schijnen, stookt Azerbeidzjan vervolgens een vuurtje. Zij sturen de 30-jarige zangeres Dilara Kazimova. Haar prachtige lied “Start a fire” is de favoriet van Barry en ook bij Bart staat het lied in zijn persoonlijke top 3. Zoals we van de Azerbeidzjanen mogen verwachten weten ze het lied ook nog eens heel goed te verkopen. Dit keer hangt een acrobate aan een trapeze diverse kunstjes uit te voeren. De achtergrondprojectie begint met grote Kathedraalramen en deze gaan later over op beelden van wolkenkrabbers. Ook de LED projectie op de vloer wordt ten volle benut. We verwachten (en hopen) dat dit heel hoog gaat eindigen.

Het circusthema wordt ook al doorgevoerd in het optreden van Oekraïne. Maria Yaremchuk heeft net de 21-jarige leeftijd bereikt en besloten haar meisjeskamer eens goed op te ruimen. Ze heeft d’r hamster gedumpt en het wiel uit zijn kooi meegenomen voor op het podium. Daar draait er een danser vrolijk in rond. Wat de meerwaarde er van is? Dat ontgaat ook ons totaal. Maar het uptempo lied klinkt wel aardig en het land zal dit jaar zeker de nodige sympathievotes gaan krijgen.

Mariya Yaremchuk (Oekraïne)

Mariya Yaremchuk (Oekraïne)


Onze zuiderburen mogen als laatste vandaag de loods betreden om hun eerste repetitie af te werken. De 32-jarige Waal, Axel Hirsoux, is verzot op zijn moeder en dat laat hij ons weten in een lofzang die zijn weerga niet kent. De LEDwand is gevuld met paarse bloemen en choreografe Isabelle Beernaert vult, al dansend, het beetje achtergrond wat er nog overblijft. Axel heeft een van de beste stemmen van deze festivaleditie maar wij vinden zijn lied toch net iets te zoetsappig. Barry denkt wel dat hij de finale gaat halen (vanwege vele stemmen uit Oost Europa). Bart twijfelt er nog over.

Na de laatste repetitie hebben we in de kantine van het perscentrum onze warme maaltijd genuttigd en namen we de shuttlebus van 19.30 uur terug naar het hotel. We konden douchen, omkleden en even relaxen en daarna gingen we op weg naar de VEGA-club waar dit jaar de “Euroclub” is gevestigd. De opening was extra feestelijk want maar liefst elf landen gaven acte de présence en een groot deel daarvan zong ook nog hun Eurovisie-lied.

Wat viel ons op? Dat Sergej Ćetković, de zanger van Montenegro, heel erg lang is (ruim 2 meter). Dat Jöran, de zanger van Letland, goed Nederlands kan spreken en érg sympathiek is. En dat Tanja, de zangeres uit Estland, met bril er heel anders uitziet dan op het podium.

Barry met zijn favoriet Dilara uit Azerbeidzjan

Barry met zijn favoriet Dilara uit Azerbeidzjan


We gaven Tanja nog een compliment voor haar vermogen het dansen en het zingen zo goed te kunnen combineren. Ze vertelde ons dat veel mensen denken dat de backingvocalisten het lied voornamelijk zingen, terwijl dit niet het geval is. “Misschien moet ik niet zo m’n best doen en af en toe even stil vallen” grapte ze. Tussen de optredens door draaide de DJ allemaal festivalklassiekers en het was grappig om te zien hoe de Russische tweeling danste en meezong op Joan Franka’s “You and me”. Om half een hielden we het voor gezien en kwam een zeer geslaagde eerste dag ten einde.Categorieën:2014 Kopenhagen, Eurovisie Songfestival

Tags: ,

%d bloggers liken dit: