Garagepoes: het verhaal van een ‘garagehoudende dichtnicht’

Garagepoes -foto Krijn van NoordwijkTheater op een onverwachte plek: Garagepoes van Theatergroep Flint. De voorstellingen worden gegeven in vier garagebedrijven in het land.

Het is een muziektheatervoorstelling te midden van glimmend gepoetste oldtimers, wrakken en gereedschappen en vertelt het verhaal van garagehouder, plaatwerker en dichter BEHR, Boudewijn Rikmenspoel. De buitenwereld laat hem niet met rust; bemoeizuchtige ouders, een opdringerige buurvrouw en hebberige projectontwikkelaar eisen voortdurend zijn aandacht op.

BEHR’s keuze om naast zijn zware dagelijkse werk als garagehouder ook poëzie te schrijven is bijzonder. Dat hij een dichter is, maakt het werken in een ogenschijnlijke machowereld op zijn minst opmerkelijk. Zijn ruig gezongen gedichten hebben een onheilspellend karakter, doordrenkt met diesel en motorolie. De vuigheid van een ‘smerig’ garagebedrijf tegenover de schoonheid en zeggingskracht van poëzie wordt voelbaar in woord en muziek.

Zonder teveel te willen verklappen, zegt Boudewijn dat het verhaal heeft sterke autobiografische trekjes heeft. “Ik ben zelf een garagehoudende dichtnicht. In de voorstelling zit het gedicht ‘Angst’, over een man die niet wil toegeven dat hij op mannen valt. Dat is dan weer minder autobiografisch en in de voorstelling pap ik het aan met de fotograaf die een Pirelli-achtige fotosessie maakt in de werkplaats. Ook niet autobiografisch, maar wel fijn om te spelen”.

Garagepoes wordt in de maanden mei t/m juli gespeeld. Per avond kunnen maximaal 50 toeschouwers terecht in 4 verschillende garages in Beesd, Amsterdam, Lelystad en Utrecht.

(foto: Krijn van Noordwijk)Categorieën:En verder

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: