Wethouder Stichtse Vecht onder vuur vanwege homotherapie

Van RheeNog voordat hij goed en wel aan de slag is gegaan in de gemeente Stichtse Vecht ligt ChristenUnie-SGP-wethouder Henk van Rhee onder vuur.

Aanleiding is zijn directeurschap van Tot Heil des Volks, een evangelische stichting die zich onder meer bezighoudt met homotherapie.

Van Rhee werd tijdens zijn beëdiging woensdagavond stevig aan de tand gevoeld door de gemeenteraad. Die wilde onder meer opheldering over een artikel in Trouw. In het stuk over homotherapie zei Van Rhee onder meer: “Ze bestaan hoor, de mannen die later alsnog met een vrouw zijn getrouwd. Verandering kán plaatsvinden, maar het hoeft niet.”

Tot Heil des Volks verleent via haar dochtersorganisatie Different therapie aan christelijke homoseksuelen. Zij kunnen wel degelijk ‘anders met hun gevoelens omgaan’, zei Van Rhee in de krant.

Vergoeding
De omstreden therapie leidde tot Kamervragen en hoeft niet meer te worden vergoed door de zorgverzekeraars, zo besloot minister Schippers van Volksgezondheid. Het is volgens de bewindsvrouw geen psychiatrische stoornis als mensen hun homoseksuele gevoelens niet kunnen of willen uiten vanwege hun geloof, maar een religieuze uiting.
“Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg”, concludeerde de minister.

Wonderlijk
Van Rhee wil geen reactie aan RTV Utrecht geven. Op Twitter spreekt hij van een ‘oude koe’ en een ‘verknipte context’. In de raadzaal noemde Van Rhee het artikel ‘wonderlijk’. “Er is een karikatuur van gemaakt, die een eigen leven is gaan leiden. Ik heb toen ook onmiddellijk een verklaring uit laten gaan waarin ik heb gezegd: laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit onderzoeken. De uitkomst was dat er normale psychopastorale hulp verleend wordt.”

Zorgen
Een aantal fractievoorzitters maakt zich desondanks zorgen, ook omdat Van Rhee onder meer zorg in zijn portefeuille heeft. “Als iemand zo over een bepaalde groep denkt, hoort die niet een hele gemeenschap te vertegenwoordigen. Ik hoop van harte dat het zijn werk niet zal beïnvloeden, maar we weten wel waar hij voor staat”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Linda van Dort.

Ook Maarssen2000-fractievoorzitter Ron Druppers trok fel van leer. “Ik heb familie en vrienden die homoseksueel zijn en ik kan je vertellen dat die echt niet ziek zijn. Degenen die ziek zijn, zijn de mensen die dit een kwaal vinden. Daarom vind ik dat iemand met deze opvatting geen wethouder mag zijn.”

Ike Roetman, fractievoorzitter van CU-SGP, benadrukte dat vooral van belang is dat Van Rhee zonder aanziens des persoons en met volle overtuiging het beste doet voor de gemeente. “Wij zijn ervan overtuigd dat dat zijn intentie is”, zei Roetman.

Uiteindelijk stemde 21 van de 32 raadsleden voor de benoeming van Van Rhee.

 

(Bron: RTV Utrecht)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: