Jaar homohuwelijk in Frankrijk: 7000 stellen getrouwd

frankrijk homohuwelijk montpellierDinsdag is het precies een jaar geleden dat het parlement in Frankrijk instemde met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van het gelijk geslacht. In het afgelopen jaar zijn ruim 7000 homo- en lesboparen getrouwd. Dat is vier procent van het totale aantal huwelijken.

Het Franse bureau voor de statistiek Insee zette voor RTL France de cijfers op een rij. De meeste homohuwelijken werden in Parijs voltrokken: één op de zes huwelijken was een homohuwelijk. In de steden Parijs, Marseille, Nice en Bordeaux worden het leeuwendeel van de homohuwelijken voltrokken: 70 procent. Een kwart van de homohuwelijken vindt plaats in gemeenten met minder dan 2000 inwoners.

De gemiddelde leeftijd van de homo’s die trouwen ligt op 50 jaar; bij de lesbo’s op 43 jaar. Bij heterostellen ligt de gemiddelde leeftijd op 30 jaar.

De wet die het mogelijk maakte voor homo’s en lesbo’s om te trouwen werd op 22 april aangenomen. Op 29 mei 2013 trouwde het eerste stel: Vincent Autin en zijn partner Bruno Boileau. Zij trouwden in het stadhuis van Montpellier onder grote belangstelling.

Het homohuwelijk is zwaarbevochten in Frankrijk. De invoering ervan was een verkiezingsbelofte van president Hollande. Tegen de wet is diverse keren massaal gedemonstreerd.

 

(Bron: RTL France)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: